Y-хромозомата определя риска от смърт при мъжете, откриха учени

  • 24 октомври 2014 14:03

  • 3322
  • 0
Y-хромозомата определя риска от смърт при мъжете, откриха учени
©

Мъжката Y-хромозома може да помогне в увеличаването на продължителността на живота на мъжете, както и в борбата с рака. Това показва изследване на 1153 мъже на възраст 70-84 години, извършено от университета на Швеция, цитирано от БТА.

Оказва се, че мъжете със загуба на Y-хромозома умират средно с 5,5 години по-рано от останалите. Данните показват, че жените в Европа живеят със 7,5 години по-дълго от мъжете. До скоро учените не знаеха каква е причината.

В рамките на изследването специалистите са проследили в колко кръвни клетки има загуба на Y-хромозома. Смъртта е настъпвала по-рано, ако е била наблюдавана значителна загуба. Учените свързват този факт с повишения риск от смърт при 637 мъже и с риска от смърт от рак при 132 мъже. Повечето хора смятат, че Y-хромозомата е свързана само с половите признаци и с производството на семенна течност, но това не е така.

Тя отговаря за гените - в частност за тези, които предотвратяват появата на тумори, обясняват специалистите и допълват, че по хромозомния профил може да бъде определен рискът от предразположеност към рак. Като се има предвид, че често загубата на Y-хромозома в клетките и развиването на рак се увеличават със стареенето, механизмите явно са свързани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини