Двойката астероиди са се разбили в Земята преди милиони години

  • 24 октомври 2014 10:59

  • 2318
  • 0
Двойката астероиди са се разбили в Земята преди милиони години
©

Двойка астероиди се е блъснала в Земята преди 458 милиона години и от удара са се образували кратери, които още са видими в днешна Швеция, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Те са се образували при една от най-значимите катастрофи в Слънчевата система преди 470 милиона години. Тогава в главния й астероиден пояс обект с широчина 200 км се разпада и стотици от отломките по-късно преминават през земна орбита. Около 16% от астероидите, които се приближават до Земята, са на двойки. От известните на планетата ни 188 кратери, само десет (в Канада, Русия, Германия, Финландия и Бразилия) изглеждат образувани от двойка астероиди.

Кратерът Локне край Йостерсунд, който е с широчина 7,5 км, е свързан с този космически катаклизъм. Учени доказаха, че кратерът Малинген, който е на разстояние 16 км от него и е широк 700 м, се е образувал по същото време. За екипа ръководен от Йенс Ормое от Центъра по астробиология в Мадрид това е доказателства, че двойка астероиди се е блъснала в Земята.

Астероидът, направил кратера Локне, е бил дълъг около 600 м. Малинген се е образувал от по-малък астероид - 150 м. И двете космически тела са били съставени от скални парчета, събрани заедно от ефекта на гравитацията.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини