Политолог: Правителството трудно ще изкара цял мандат

  • 24 октомври 2014 09:20

  • 1175
  • 0
Политолог: Правителството трудно ще изкара цял мандат
©

Влизаме в безвкусицата на политиците сутрин да говорят едно, а по обед – друго. Нека видим дали в България е редно, възможно, приемливо за една сравнително голяма партия.

Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Танев, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. "По определение подялбата на отговорности между по-големия и по-малкия брат вдясно беше невъзможно, защото по-големият брат не иска това да се случва и да има конкуренция вдясно. Ето защо – правителство на малцинството. Горе-долу около това са се въртели нещата", допълни той. Реформаторският блок не е в леко състояние, предвид че там има формации, които отдавна не са били на  власт, което означава, че не са били по места и в министерства, което пък прави влизането им обратно във властта изключително трудно, смята Танев.

Това е причина партийните активисти на някои от партиите да искат участие във властта. Другото мнение е Блокът да бъде ясна опозиция. "Блокът няма да остане в опозиция. Той е тръгнал да участва във властта. Въпросът е, че трябва да се съчетае опозиционерското начало, докато е във властта, в такъв смисъл, че трябва да се правят гъвкаво политиките и да се извоюват тези политики, които почиват на принципите на Блока", обясни Танев.

Според него правителството трудно ще издържи целия си мандат. ДПС съзнателно не иска да е във властта, защото иска да се запази в турбулентата политическа обстановка, когато управляващите ще съберат много негативи. Преговорите за правителството са драматургия, която се прави за намаляване на мизата на противника, за да може да има централизация около ГЕРБ, убеден е Танев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини