Франция разполага войски в Североизточен Нигер

  • 23 октомври 2014 21:21

  • 1665
  • 2
Франция разполага войски в Североизточен Нигер
©

Френската армия ще разположи преден пост в Мадама, Североизточен Нигер и увеличава военните си действия срещу джихадистите в Северно Мали, съобщи източник от френското министерство на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Нигерското правителство даде съгласие за разполагане на временна предна база в Мадама", която ще се съсредоточи върху пътищата на доставка на оръжия от Южна Либия към Северно Мали през Нигер, съобщи източникът.

Базата ще е на 130 км от Дирку, където е последната нигерска военна база в северната част на страната. В нея ще са разположени около 50 френски военни, които ще могат да получават помощ от хеликоптери и пехотни части от френските сили в столицата на Чад Нджамена. Очаква се базата да заработи в близките седмици.

Франция също така ще подсили подкрепата си за миротворческите сили на ООН в Северно Мали, които от лятото са загубили 21 души (11 от Чад, 9 от Нигерия и един от Сенегал) при нападения на джихадистки групировки, допълва БТА.

Франция води редица операции в региона в подкрепа на миротворческите сили на ООН срещу джихадистите, каза източникът без повече подробности.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1665 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2014.10.25 | 09:47

2
Къде е сега онова "Превъзходителство" льо Кабан дьо Ръждясал Тенджер да обяснява как всъщност великата френска чифутодемокрация не краде,а носи мир?Къде си бе,"Превъзходителство"?
1

2014.10.25 | 08:07

1
ха сега си представете ако Русия разположи войски където и да било по света какъв вой ще се раздаде - окупатори агресори и т.н. НО АКО Е НЯКОЯ ДЪРЖАВА ЛИЖЕЩА Г...ЗА НА ЧИФУТИТЕ Е ОК

Добави коментар

Водещи новини