10 впечатляващи подземни къщи от цял свят

  • 23 октомври 2014 14:44

  • 5974
  • 0
10 впечатляващи подземни къщи от цял свят
©

Някои хора, въпреки обичайната практика да се живее на повърхността на земята, предпочитат да живеят под нея. Този начин на живот е интересна алтернатива на обичайните къщи, в които живеем.

За да живееш под земята, трябва да имаш собствени критерии за дом, търсиш къща, наподобяваща тази в любим филм или пък се стремиш към уникалното.

1. Подземна еко къща от Make Architects

Тази къща е проектирана за английския футболист Гари Невил. Структурата съумява да комбинира красота и функционалност по един нов и уникален начин. Резиденцията се разполага върху почти 743 кв. метра, но не по начина, по който вече си го представяте. Къщата е на един етаж и основната цел при построяването й е да използва минимум енергия. Това е една екологично чиста къща, която щади природата!

Подземното убежище е построено от местни материали, посредством традиционни методи на строене. Под къщата има източник на гореща вода, който снабдява обитателите й с топлина. Освен това са инсталирани фотоволтаични панели и турбина за производство на възобновяема енергия. Къщата е вградена в хълма и това я прави неразделна част от местността.

2. Подземен дом с елиптични форми и алпийски гледки

Подобно на къщата на Невил, тази е построена в хълма. Дизайнът обаче е напълно различен. Зад проекта стоят холандски архитекти от SeARCH and Christian Muller Architects. Характерна особеност на къщата е, че не може да бъде забелязана просто така. Трябва да я потърсите и да знаете от къде може да я видите.

Къщата представлява каменна структура, вградена в хълма. Има два входа. Единият от тях, основният, разкрива пред погледа ви панорамна гледка. Вторият по подземни пътища ще ви изведе до близка плевня. Благодарение на многото прозорци, подземното жилище изобщо не страда от липса на светлина. Напротив, отвътре е ярко осветено, не защото има лампи, а заради обилната слънчева светлина.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5974 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини