Френският премиер: Възможно е съставяне на социалистически кабинет с центристки сили

  • 23 октомври 2014 14:37

  • 752
  • 0
Френският премиер: Възможно е съставяне на социалистически кабинет с центристки сили
©

Социалистическо правителство с участието на центристи е напълно възможно във Франция, заяви днес премиерът Манюел Валс, потвърждавайки, че е склонен името на партията му да бъде променено, предаде АФП.

"Вчерашното политическо разделение е до голяма степен надживяно. Разбира се, има спорове между леви и десни, между прогресисти и консерватори", каза Валс в интервю за телевизия Бе Еф Ем Те Ве и радио Ер Ем Се. Защо да не протегнем ръка на тези, които припознават себе си с центъра, с левоцентристките формации или онези, които така или иначе не се идентифицират с традиционните политически партии? - запита премиерът и припомни, че социалистическата партия управлява множество градове заедно с центристите от "Демократично движение".

На въпрос дали би могъл да управлява заедно с центристи, Валс отговори: "Това не е проблем, стига да са съгласни с онова, което правим. Нещата не опират до партии, идеята е да се опитаме да се обединим около идеи, ценности", обясни той. Валс отново каза, че е съгласен партията му да смени името си въпреки острите критики на висши представители на формацията. Желанието за промяна на името е грешка, заяви тази сутрин по радио Ер Те Ел председателят социалистите в парламента Клод Бартолон.

Промяната в името на традиционните партии е на мода във Франция. Бившият президент от десницата Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в одобрява смяна на названието на партията си "Съюз за народно движение", която се очаква да оглави в края на ноември. Въпросът се обсъжда и в крайнодясната партия на Марина Льо Пен "Национален фронт". Социалистическата партия изпадна в явна криза, след като онзи ден 39 депутати "бунтари", включително трима бивши министри, се въздържаха при гласуването на бюджета за 2015 г.

Последвайте канала на

БТА
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини