Откриха антична императорска резиденция у нас

  • 23 октомври 2014 13:58

  • 1462
  • 0
Откриха антична императорска резиденция у нас
© Булфото

Антична императорска резиденция откриха археолози при разкопките на римския военен лагер "Нове" край Свищов, съобщи БТА.

Резиденцията се е намирала извън пределите на военното съоръжение и е функционирала от II до VI век, посочи доц. Павлина Владкова, заместник-ръководител на археологическия екип.

На базата на разкритите три исторически периода и на писмените източници, археолозите предполагат, че резиденцията е била посещавана от императорите Адриан, Каракала и Септимий Север, както и от сенатори и представители на императорските фамилии.

Открити са още над 1000 движими находки, сред които монети, керамика, мраморни облицовки. Като изключително ценни, археолозите посочиха бронзови статуетки, датиращи от втори век, които са били поставяни в домашните светилища (ларариуми). Статуетките са с големина около 10 сантиметра, но се отличават с изящество и прецизност на обработката, посочи Владкова. Едната от тях изобразява римски актьор с африканска маска, а другите две - човешки фигури с тоги.

Археолозите посочиха, че музеят в Свищов съхранява най-богата колекция с подобни статуетки, открити при разкопките в Нове.

В близост до щаба на Първи италийски легион е разкрита сграда с три помещения, към която е запазена типичната за древността хипокаустна система за отопление с кръгли тухли. Стените на сградата са били украсени с пана, рисувани с цветни бои. Инсталацията ще бъде заземена и консервирана.

В проучванията край Свищов са участвали и археолози от Полша. Финансирането от страна на Министерството на културата е в размер на 35 хил. лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини