Вижте динозавъра, приличащ на щраус с гърбица (видео)

  • 23 октомври 2014 12:56

  • 2305
  • 0
Вижте динозавъра, приличащ на щраус с гърбица (видео)
© Getty Images/Guliver

Огромен динозавър, който прилича на щраус с гърбица, с ръце дълги 2,4 метра и с остри като бръснач нокти, е бил пресъздаден, чрез компютърна програма въз основа на вкаменелости. Той е открит в Монголия, пише "Дейли Мейл", цитиран от БТА.

Този вид е бил почти непознат, тъй като за 50 години е бил познат само от две гигантски ръце. Благодарение на находката е ясно на учените как е изглеждал, тъй като новата колекция вкаменелости вече е сглобена. Анализите показват, че дейнохейрус е най-големият член на разред птицетазови – група динозаври, която има повърхностни прилики със съвременните щрауси, съобщава д-р Йонг Нам Лий.

Динозавърът има уникални характеристики, които не се виждат в други птицетазови, като удължената беззъба муцуна и голямата гърбица. Освен това той има огромна долна челюст характерна по-скоро за тероподите като тиранозавър рекс. Измерванията сочат, че съществото е било дълго около 11 метра и над 4,9 метра високо и трябва да е тежало над 6 тона.

Скелетите, открити в две различни кариери през 2006 и 2009 г, показват, че дейнохейрус е бродил по Земята преди 70 млн. години. Двете кариери се намират в пустинята Гоби.


Прешлени от двата нови екземпляра показали, че съществото е имало невронни бодли, стърчащи нагоре от средата на гърба му, за да създадат наклонена, кокалеста гърбица. Нито един друг представител на птицетазови няма подобна структура, но подобни "платна" се срещат при динозаври извън този разред, като спинозаврите и уранозаврите.

Месестите платна може да са помагали на динозаврите да регулират телесната си температура, но според други учени костите поддържали нещо като бизонска гърбица.

В това, което изглежда като съдържанието на стомаха на дейнохейрус, са открити останки от риба, но също така динозавърът има характеристики, свързани с консумацията на растения, което предполага, че съществото е ядяло както месо, така и растения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини