Само 2 на сто от българите се ваксинират срещу грип

  • 23 октомври 2014 12:52

  • 1288
  • 0
Само 2 на сто от българите се ваксинират срещу грип
©

Само 2 на сто от българите се ваксинират срещу грип, а в Холандия процентът на ваксинираното население достига 70-80, каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев. По думите му тази година не се очакват изненади от страна на грипните щамове, които са същите като миналата година.

Ще помислим върху вариант за разговори с работодатели и с Министерството на здравеопазването да осигуряват безплатни противогрипни ваксини за медицинските лица, каза старши експертът на Българския лекарски съюз д-р Димитър Петров. Той цитира данни от проучване в САЩ, според което се предполага, че 1/4 от медицинските служители ще имат контакт със заразени от грип по време на сезона на болестта.

Заразените с грип през 2013 год. са били повече в сравнение с предходните три години, каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания". Случаите с настъпили усложнения и последвали хоспитализации също са били повече, като е имало и 10 смъртни случая. Противогрипната ваксина не е задължителна, но специалистите съветват хората да се ваксинират. От 27 до 29 октомври в болници в София, Пловдив и Варна се организират информационни дни ваксинации за медицински специалисти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини