Кога хирургията спира развитието на рака

  • 23 октомври 2014 12:41

  • 3501
  • 0
Кога хирургията спира развитието на рака
©

Дали битката с напредналия рак ще бъде успешна зависи от болния, близките, хирурга, лекуващия екип и здравната система. Това каза д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната Пета градска болница пред Труд.

Всяка година лекарят и екипът му извършват около 35 изключително тежки операции. Става дума за интервенциите, при които злокачественият тумор в някои от органите, разположени в таза бързо се разпростира и обхваща съседните органи. "До това се стига, защото органите в малкия таз са в непосредствена близост и са прилепнали един към друг - важи в особена степен за настъплението на карцинома на шийката на матката, която "лежи" до пикочния мехур и уретерите", описа хирургът.

Той допълни, че най-важна за превенцията на рака е профилактиката, но когато има пропуски, дали от страна на болния или на системата, или когато въпреки комплексната терапия ракът отново се завръща, само т. нар. разширена хирургия може да бъде спасителна.

"Операцията, която се извършва при разпространени тумори върху органите на малкия таз, се нарича малкотазова екзентерация. При нея се отстраняват всички засегнати от рака органи в тази част от тялото", посочи д-р Зарков. В този случай вариантите за действие на хирурга са три: премахване на пикочния мехур и женските гениталии, второ - махане на ректума и женските гениталии и последната възможност е тотално отстраняване на всички органи в малкия таз.

Специалистите са категорични, че Първа хирургия на Пета градска болница има най-голям и научно-практически опит в извършването на операциите при разпрострели се тумори в малкия таз.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини