3-ма джихадисти задържани в Брюксел

  • 23 октомври 2014 11:44

  • 1044
  • 0
3-ма джихадисти задържани в Брюксел
© gettyimages

Трима предполагаеми джихадисти са задържани при операция на белгийската полиция във Вилворд и Махелен, северни предградия на Брюксел, съобщиха местни медии.

Акцията е част от мерките на полицията срещу организацията за изпращане на бойци на сирийския фронт. Задържаните са на възраст между 21 и 26 години. Те са уличени, че са съучаствали в терористични действия на организирана престъпна група. В друга информация се съобщава, че днес армейски части ще извършат учение в провинциално училище, където ще бъде разиграно терористично нападение с взимане на заложници. Според сценария терористите ще нападнат училището, а властите ще повикат на помощ военните.

Медиите съобщават, че от началото на годината в Белгия са били установени над 600 сирийци, които са се опитвали незаконно да се прехвърлят към Великобритания. За сравнение миналата година тези случаи са били със стотина по-малко.

Уточнява се, че повечето от незаконно преминаващите през Белгия сирийци са били заловени по пътя за пристанищата на Северно море. Те са целели да се качат в някой от камионите, които предстои да бъдат пренесени с ферибот до британския бряг на стотина километра (60 морски мили). Нерядко подобни случаи са били засечени и на железопътната гара в Брюксел, откъдето тръгват влаковете за Лондон.

Белгийските власти поясняват, че сирийците предпочитат Великобритания, тъй като говорят английски, но не и френски или фламандски и езиковата бариера ги затруднява. Често те биват подлъгани, че на британска земя животът им ще бъде лесен, ще намерят работа без затруднения и ще бъдат облекчени от липсата на режим за задължителна регистрация. Белгийските власти допълват, че над 97 на сто от сирийците, поискали убежище в Белгия, са получили статут на защита.

Последвайте канала на

БТА
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини