Специалисти правят безплатни изследвания на щитовидната жлеза във Варна

  • 23 октомври 2014 10:22

  • 3081
  • 0
Специалисти правят безплатни изследвания на щитовидната жлеза във Варна
© Getty Images/Guliver

Безплатни изследвания за заболявания на щитовидната жлеза ще правят специалистите от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Св. Марина", съобщи Дарик.

Щитовидната жлеза е отговорна за нормалното функциниране на всички органи и системи в човешкото тяло. Тя представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др., посочват специалистите.

Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг. Същевременно се наблюдава фактът, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини