Има бедни заради ниското качество на човешки капитал, обявиха Иван Нейков и Томчо Томов (видео)

  • 23 октомври 2014 07:54

  • 5705
  • 19
Има бедни заради ниското качество на човешки капитал, обявиха Иван Нейков и Томчо Томов (видео)
©

Как да се справим с феномена „работещи бедни“ коментираха в сутрешния блок на ТВ7 Тончо Томов от Център за оценка на работната сила към БСК и бившият социален министър от правителствата на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - Иван Нейков.

Има работещи бедни заради качеството на човешкия капитал. Тази теза защити Томчо Томов, но към нея се присъедини и Нейков.
Има разминаване с тяхната квалификация от това, което се изисква от пазара на труда, аргументира се Томов.

Фактор за разпространяващата се бедност е и качеството на образованието.
„Ние сме на последно място по компетенции на работна сила спрямо европейски стандарти“, коментира той.

За да се вдигнат данните реално, най-добрата политика е създаването на работни места, всичко останало е популизъм, категоричен е Томчо Томов.

Голям проблем са гнездата на бедността, хилядите неквалифицирани хора, включи се Иван Нейков.
Десетки хиляди нямат и образование, а те така, по думите му, предават бедност и в своите семейства.

Друг фактор за него са самотноживеещите жени – жените с ниски пенсии.

Ако въобще се борим против бедността, няма да направим нищо. Усилията идват само да увеличим минималната работна заплата, допълни той.

Последвайте канала на

5705 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Experto

2014.11.22 | 19:34

19
И са прави не!Навсякъде и ма ниско квалифицирани, но да не забравяме, че българският пазар на труда не е високо технологичен, а направо примитивен в сравнение с немския или британския. Друг е проблема, че дори и високо образовани и квалифицирани кадри трудно получават високо заплащане, тъй като повечето фирми са добре разпределени от ДС още преди 20 годинки. Шефовете през годините само малко си смениха анцузите с по лъскави костюми по поръчка, но все си остават мутри до мозъка на костите си. Чуждестранните фирми бързо научават българските номера и бръснат трудещите се, понякога и по-здраво от родните мекерета. Така че, господата да помислят и над това!

2014.11.22 | 19:34

18
Ами те нещата са свързани бе отворковци. Като не плащаш добра заплата на бащата сина е необразован.

2014.11.22 | 19:34

17
А да сте чували, че високо квалифициран работник не иска и не може да работи за тъп работодател.

2014.11.22 | 19:34

16
Точно костовиста Нейков да ни дава съвети е нагло. първия път когато следвахме реформите на костовистите стигнахме до тук където сме днес.

2014.11.22 | 19:33

15
Абсурдът е, че млади и висококвалифицирани кадри, отиват в чужбина да берат ягоди и като прислужващи, а в България е пълно с неквалифицирани и неграмотни, които чакат само социални помощи и през ум не им минава да обработват земята, или да потърсят работа, като обслужващи!
Бълг

2014.11.22 | 19:33

14
В цяла Европа фирмите обучават своите служители и постоянно подобряват тяхната квалификация, защото имат нужда от квалифицирани работници и служители. В БГ повечето работодатели имат нужда от кора, които да могат да правят всичко за малко пари, а за кусове и обучения и дума да не става, но това е може би така защото фирмите са просто перачки на пари.
да

2014.11.22 | 19:32

13
Нейков, много добре знаеш, защо е ниско качеството на човешкия капитал ! Защото е ниЗко качеството на политиците!

2014.11.22 | 19:32

12
Иване от теб по нискокачествен материал не познавам.Станал си голяма лайнопръскачка!

2014.11.22 | 19:32

11
аме! сериозно??? затова ли наши хора които тук остават без работа си намират в други страни ... затова ли една жена като мине 30, вече "не става", затова ли наши писатели и артисти са признати в цивилизовани страни, а не тук... и кой го казва... корупция и шуро- баджанащина убиват човешкия капитал в България!

2014.11.22 | 19:32

10
Това изказване само доказва колко много,ама безкрайно много сте отдалечени от реалния живот в България и нямате представа какво се случва из страната,откъснати сте от действителността.А на Запад основната работеща сила са среднисти,дори и в икономиката и банките,но не са толкова зле,живеят нормално,за разлика от България.Как всички нашенци си намират работа и работят на Запад и се обучават за дни да работят работа,която никога не са работили,че и фирмички създават,а на вас ви пречи образованието?Вие имате ли представа,че много хора нямат пари за един паспорт или билет до съседния град,как ще се обучават?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини