Швейцария ограничава разрешителните за стриптийзьорки

  • 23 октомври 2014 07:28

  • 1805
  • 1
Швейцария ограничава разрешителните за стриптийзьорки
© Getty Images/Guliver

Швейцария реши да премахне от 2016 г. разрешителното за работа клас "Л", запазено за стриптийзьорки от страни като Русия, Тайланд или Доминиканската република, предаде Франс прес.

С това разрешително те можеха да работят осем месеца годишно в швейцарските кабарета и в много случаи, да изпращат пари на роднините си, останали в родината им.

Създадено през 1995 г. с цел да защити танцьорките от експлоатация, разрешителното не изпълнява функциите си. Тъкмо обратното, то улеснява трафика на хора, заяви министърката на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга, която отговаря за този случай. "Жените са принуждавани да пият и да проституират и е много трудно да се намерят доказателства", заяви Сомаруга пред медиите, цитирана от БТА.

От 2016 г. само кабаретни танцьорки от страни от Европейския съюз ще могат да работят в Швейцария. Останалите няма да могат да работят законно в страната, тъй като няма да могат да получат разрешително за работа.

През 2013 г. Швейцария е издала 844 разрешителни за работа "Л". Много организации, включително синдикати и асоциации за защита на правата на жените, изразиха опасенията си, че танцьорките ще изпаднат в нелегалност, след като са загубили възможността да получат разрешителни.

Швейцарското правителство предвижда да оказва помощ на стриптийзьорки, станали жертва на престъпления във връзка с работата си. Те ще могат да искат помощ за завръщане в родината или получаването на разрешителни за престой.

Последвайте канала на

1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lyubo Angelov

2014.10.23 | 12:27

1
Волен е танцьорка в сараите.

Добави коментар

Водещи новини