11 проблемни язовира в Плевенска област

  • 22 октомври 2014 18:24

  • 898
  • 0
11 проблемни язовира в Плевенска област
©

11 язовира в Плевенска област са в предаварийно състояние, показва проверката на водните обекти в района. От общо 42-та потенциално опасни язовира няма водоем, който да отговаря напълно на всички изисквания. 

Междуведомствената комисия е огледала всичките 131 водни обекта, каза областният управител на Плевен, арх. Бойко Балтаков и конкретизира.

Проверени са 42 язовира държавна и общинска собственост, 35 диги на реките Осъм, Вит, Искър и Дунав, проводимостта на 28 речни участъка, мостове и други съоръжения.

За язовирите, обявени в предаварийно състояние, от Министерството на околната среда и водите вече са предприети действия за обезопасяването им. Четири от водоемите в община Плевен се поддържат сухи. За водоеми в землището на село Рупци се изготвя технически проект за реконструкция. Спрян от експлоатация е и язовир "Долни дъбник 1". 

Предстои да се направи точна сметка за необходимите средства за съоръженията, които се нуждаят от спешен ремонт и ще се търси финансова помощ. Срокът за отстраняването на неизправностите е месец април следващата година.

Последвайте канала на

Нора Виткова
898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини