Стрелба на три места в Отава, загина войник (обновена+видео)

  • 22 октомври 2014 18:24

  • 6244
  • 5
Стрелба на три места в Отава, загина войник (обновена+видео)
© Getty Images/Guliver

Канадски войник е прострелян тази сутрин, докато бил на караул пред военен мемориал до парламента в канадската столица Отава. На мястото са изпратени десетки полицаи, съобщиха кореспондент на Франс прес и очевидци.

Тежко въоръжени полицейски спецчасти са разположени около канцеларията на премиера Стивън Харпър и парламента, към които,  според очевидци, се насочил въоръженият мъж, стрелял по войника. Служител в парламента, цитиран от АФП, разказва, че мъжът влязъл в парламента тичайки, гонен от полицаи с автомати, които  крещели на намиращи се наоколо хора да се скрият.

Премиерът е напуснал сградата на парламента и в безопасност, съобщи в Туитър говорителят на Харпър Джейсън Макдоналд. Тони Клемънт, висш член на парламента, писа в Туитър, че се е стреляло близо до залата в парламента, където заседава  правителството. Войникът от почетния караул е прострелян в гърдите и състоянието му е тежко.

Един от нападателите, открили огън край парламента в Отава и в самата сграда, беше убит в престрелка с полицията, съобщи  канадската телевизия Си Би Си, цитирана от Франс прес. Мъжът бил застрелян в сградата на парламента.

Канадската полиция съобщи, че освен край мемориала на загиналите в Първата световна война и в комплекса на парламента в столицата Отава, изстрели днес е имало и край търговски център близо до парламента, предаде Асошиейтед прес. Трите места са на разстояние не повече от километър и половина едно от друго.

Войникът, който беше прострелян в гърдите по време на почетен караул при мемориала, е починал, предаде ТАСС. По-късно изстрели се разнесоха край сградата на парламента.

Служители на парламента и правителството бяха евакуирани от въоръжена полиция, подпомогната от снайперисти. Органите на реда призоваха живеещите в близките здания да не се приближават до прозорците на домовете си. Според очевидци в района на парламента са отекнали между 25 и 50 изстрела.

Все още не е ясно дали стрелците са били един или повече. Няма арестувани, посочва АП. Голяма част от центъра на Отава е блокиран, каза представител на полицията. Канадската телевизия Си Би Си, цитирана от Франс прес, съобщи че един от нападателите е застрелян в сградата на парламента в престрелка с полицията, пише БТА.

Канадските военни преустановиха обществения достъп в базите си в страната след стрелбите, съобщи Си Би Си, цитирана от Ройтерс.

Само преди два дни мъж, приел исляма, прегази с кола край Монреал двама канадски войници и уби единият от тях, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6244 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.10.23 | 19:10

2
Тия са френско-говорящи. Да не е Волен?

2014.10.24 | 10:20

5
Да му свириш на кавала !
Defoult 2016

2014.10.24 | 04:52

4
Сега в Канада след година две всеки ден в Америка краят им идва чувства се вече Америка не е същата!

2014.10.24 | 03:54

3
Da priemat o6te maimuni,posle olele-nekoi mi sra v ga6tite !

2014.10.23 | 09:34

1
Taka ne se darji pistolet s dve race-amatiori !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини