Странностите на диктаторите

  • 22 октомври 2014 15:13

  • 5863
  • 4
Странностите на диктаторите
©

Всеизвестно е, че най-опасните диктатори обикновено имат странности в поведението. При някои те се дължат на характеропатии, докато при други причината се крие още по-дълбоко в сбърканата им психика, пише "Труд". Много от странностите им така и ще останат закрити от булото на историята.

Ето с какво са се “прославили” осмина от най-ужасните държавни ръководители в света:

1. ХИТЛЕР - БАЩА НА СЕКС КУКЛАТА

Малцина знаят, че Фюрерът е баща на секс куклата. Адолф Хитлер изобретил надуваемата секс играчка в опит да пресече епидемията от сифилис в армията си. Разбира се, първата секс кукла нямала нищо общо със съвременните надуваеми мадами. Продуктът бил кръстен с евфемистичното име “синтетичен приятел на войника”. Представлявала синеока и русокоса опулена арийска госпожица, достатъчно дребна, за да се вмести във войнишка раница - един вид “джобно гадже”. Били проведени експерименти и след като се установило, че куклата действа, били произведени и раздадени поне 50 бройки, но войниците отказали да ги ползват. Фабриката, произвела надуваемите любовници, била издухана при бомбардировките над Дрезден през 1942 г.

2. ИДИ АМИН - ЧЕРЕН ДИКТАТОР, НОСЕН ОТ 4-ИМА БЕЛИ

Иди Амин - президентът на Уганда от 1971 дo 1979 г., е сред най-безскрупулните диктатори, известни на света. Поведението му е, меко казано, ексцентрично. Преди да се възкачи на президентския трон, Амин често похапвал човешко месо. Няма доказателства да го е правил и след това - вече като държавник. Амин се провъзгласява за пожизнен президент на Уганда и за да отпразнува събитието, наема 4-има бели мъже да го разнасят из столицата на пищно украсена носилка. За да е пълен майтапът, нарича носилката “Бремето на белия човек”. “Досега африканците, носехме европейците на плещите си. Но вече ние сме господарите”, обичал да се изказва той популистки. Тази му реч винаги предизвиквала бурни овации.

3. КАДАФИ - ПАЗЕН ОТ ДЕВИЦИ

Либийският лидер Муамар Кадафи беше известен с това, че бодигардовете му бяха жени. Той имаше отряд от 15 красиви, но смъртоносни “железни девици”. Те бяха добре обучени и въоръжени до зъби убийци, избирани лично от диктатора. Критерият - да са красиви и девствени. Според теорията на Кадафи враговете ще се поколебаят, преди да нападнат такива изящни и крехки момичета. Всъщност бодигардовете на Кадафи може и да са били девици при постъпването си в елитния отряд, но преди две години се разбра, че диктаторът ползвал елитния си отряд охранителки като секс робини. Момичетата били редовно изнасилвани от полковника и синовете му. Когато им се насители, ги уволнявали. Бившият либийски диктатор лично си подбирал за спалнята невръстни момиченца от сиропиталища, разкри документален филм на Ер Те Ел.

4. КИМ ЧЕН ИР ПРЕЗАСНЕ “ГОДЗИЛА”

Покойният севернокорейски диктатор Ким Чен Ир бил голям фен на Елизабет Тейлър, а любимите му филми били “Рамбо”, “Петък, тринайсети” и “Годзила”. Той наредил отвличането на южнокорейския режисьор Чхин Санг-ок и на неговата съпруга, актрисата Чхуе Еун-хи през 1978 г., за да се направи севернокорейски римейк на “Годзила” - със социалистическо послание. Съпрузите направили в КНДР 7 филма, преди да успеят да избягат на Запад през 1986 г. Ако се вярва на биографията му, Ким е композирал 6 опери, като студент е написал 1500 книги за 3 години. В негова чест за рождения му ден всяка година цъфти едно рядко планинско цвете, наречено кимченирия. Според психиатрична оценка на личността му Ким страдал от садизъм, параноидно разстройство, антисоциално поведение, нарцисизъм, шизоидно и шизотипно разстройство на личността, наблюдавани при Хитлер, Сталин и Саддам Хюсеин.

5. ТУРКМЕНБАШИ - БАЩАТА НА НАЦИЯТА

Сапармурат Ниязов е диктатор на новото време. При разпадането на Съветския съюз и отделянето на Туркменистан, той става първия свободен президент на страната си. Прекръщава се на Туркменбаши - “водач на всички туркмени”. От любов към себе си Туркменбаши си издига приживе позлатена статуя в центъра на Ашхабад. Тази статуя се върти, но не безразборно, а така, че винаги лидерът да е с лице към слънцето. Ликът му украсява банкноти, етикети на бутилки и какво ли не. Но най-големи висоти в култа към себе си Ниязов достига, като преименува месец януари на... Туркменбаши, разбира се. Управлява до смъртта си през 2006 г.

6. СЕМЕЙСТВО МАРКОС БЕЗМАЛКО ДА ЛИКВИДИРАТ "БИЙТЪЛС"

Филипинското Първо семейство - Фердинанд и Имелда Маркос, са бил големи фенове на “Бийтълс”. Те поканили Джон Ленън и останалите да свирят във Филипините по време на турнето през 1966 г. Бийтълсите казали: “Окей”. При пристигането си в хотела в Манила получили покана за закуска с президентското семейство и гости. Английските музиканти били изморени от полета от Токио и искали да си починат, защото имали два концерта същия ден. Имелда Маркос побесняла. По националната телевизия направила обръщение, в което обявила, че “Бийтълс” са обидили първата дама. Бандата се опитала да се извини, но контролираната от Маркос телевизия не излъчила обръщението. Тълпи нападнали хотела, в който са отседнали. “Бийтълс” били оставени без охрана да си проправят път към летището. За първи път на музикантите, свикнали да се пазят от пищящи фенки, се наложило да се защитават от разярена тълпа. Засегнати на президентска чест, филипинците ги обградили с размахани юмруци, обиди и закани за убийство.

7. ПАПА ДОК - ХАРИ ПОТЪР НА ВУДУТО

Диктаторът на Хаити Франсоа Дювалие, известен като Папа Док, твърдял, че е вуду магьосник. Той бил изключително суеверен и смятал, че числото 22 му носи щастие. Той заема поста си на 22 октомври 1957 г. Твърди, че е направил вуду магия на президента Джон Кенеди, който издъхна на 22 ноември 1963 г. В последните години от управлението си излиза от двореца си само на 22-ро число всеки месец. Умира на 21 април 1971 г., но заръчва да бъде обявено, че е починал на 22-ри. Папа Док е бил лекар по професия. По време на управлението му са избити при жестоки репресии поне 300 000 души.

8. МОБУТУ ИЗПРАВИ МОХАМЕД АЛИ СРЕЩУ ФОРМАН

Мобуту Сесе Секо Нкуку Нгбенду ва За Банга е президент на Заир (ДР Конго) от 1965 до 1997 г. Рожденото му име не е толкова вълнуващо - казва се Жозеф-Дезире Мобуту. Но приема държавническото, което означава: “Могъщият воин, който препуска от победа на победа и оставя огнена диря след себе си.” Мобуту обожава медийното внимание и прави всичко възможно да го заслужи. Все пак успява да се впише с добро в историята... на спорта. Като организира мача между Мохамед Али и Джордж Форман в Киншаса. Това е прочутата битка в Африка, обявена като най-великия боксов мач на всички времена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5863 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хахааааа

2014.10.24 | 09:33

4
Това за Хитлер са страшни глупости!

2014.10.23 | 09:33

3
Ало, автора - къде са Ленин, Сталин и Путин?

2014.10.23 | 08:59

2
Точно зад теб ! Не ги ли чувстваш ?

2014.10.23 | 03:08

1
Страх ги е защото знаят, че скоро ислямистите от дпс и ислямска държава ще ни нападнат, ние ще ги отблъснем и в България ще дойде властта и режима на крайните патриоти !

Добави коментар

Водещи новини