Copy-paste журналистиката се превръща в тумор, обявиха журналисти

  • 22 октомври 2014 14:31

  • 1188
  • 0
Copy-paste журналистиката се превръща в тумор, обявиха журналисти
© Булфото

"Copy-paste журналистиката" се превръща в тумор и с развитието на технологиите това ограбване на материали процъфтява.

Това заявиха участници в Десетата световна среща на българските медии по време на панел за квалификацията на журналистите и достоверността на съдържанието. Третият ден от форума, организиран от БТА и АБМС, продължава днес в Цариброд.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов отбеляза, че за електронните медии има механизъм, по който кражбата може да бъде доказана и санкционирана, но в интернет е трудно правно да се защитят правата. "Има една нагласа в обществото, че това е зона на остров на свободата, че всеки може да каже каквото иска", заяви Лозанов и добави, че когато не е възможна регулация, е възможна саморегулация.

Ако в България имаше журналистическа камара и ако тя има авторитета да изключи някого, така че той след това повече да не може да упражнява професията си, тогава този проблем, включително и за авторските права, щеше да има друга стойност, посочи експертът, цитиран от БТА.

Според него самата гилдия също има потенциал да решава проблемите си. Относно обвинението, че медиите тиражират само лоши новини, Лозанов отбеляза, че работата на журналистите е преди всичко да минат през проблемите. "Работата им изисква вглеждане в драматизма, другото е пътепис", коментира той.

Иван Петрински от вестник "Български новини" и електронно издание в Гърция даде пример със свои материали, които са били обърнати "с хастара нагоре" и така са засегнали невинни хора, които нямат нищо общо със случката. Целта на това тиражиране без да се цитира източника е да се генерира трафик и съответно реклама, добави той.

Георги Донков от електронното издание "БГ Глас" в Австрия отбеляза колко голяма е отговорността да се информират живеещите далеч от родината хора. Това, което ги интересува най-много, по думите му, е случващото се на местна почва - всичко, което може да облекчи живота им в съответната държава.

Когато обаче това идва от непрофесионалисти, нашите сънародници изпадат в още по-тежка ситуация. Хората, които се занимават с качествена журналистика, знаят, че с една публикация могат да постигнат много повече отколкото със 100, добави Донков.

Издаващата списание "Диалог" в Холандия Даниела Горчева коментира, че един от най-големите проблеми е неграмотността. Според нея това трябва да бъде приоритет в работата на новото правителство на България.

В приветствие към гостите кметът на Цариброд Небойша Иванов посочи, че освен като дългогодишен участник в срещите, се радва да бъде и домакин на форума. Ние може да не сме богати, но имаме голяма културна традиция, заяви Иванов и добави, че за десети път през октомври ще се състои "Балкан театър фест", чиято идея е театрите от Балканските страни да се съберат на едно място. Над 85 театъра са гостували през годините досега, като фестивалът е бил посетен от над 3000 души.

От името на участниците в Десетата световна среща на българските медии беше поднесен венец на Паметника на Васил Левски в Цариброд.

Последвайте канала на

1188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини