5 групи в ЕП няма да подкрепят ЕК с председател Жан-Клод Юнкер

  • 22 октомври 2014 12:16

  • 771
  • 0
5 групи в ЕП няма да подкрепят ЕК с председател Жан-Клод Юнкер
© gettyimages

Пет от осемте групи в Европейския парламент няма да подкрепят днес Европейската комисия с председател Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Това съобщиха в пленарната зала на ЕП в Страсбург представители на тези групи.

Сайед Камал (консерватори и реформатори) съобщи, че неговата група ще се въздържи при поименното гласуване. Въпреки това ще работим с вас и ви желаем успех, обърна се той към Юнкер и неговия екип. Неоклис Силикиотис (Обединена европейска левица), Ребека Хармс (Зелени), Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация), както и независимите евродепутати съобщиха, че техните групи ще гласуват против. Ще гласуваме против, но не срещу личностите в ЕК, а заради това, че по същество комисията е недемократичен орган с правото си единствена да предлага и променя европейското законодателство и така то да не може да бъде променяно или отхвърляно от европейските граждани, поясни Фараж.

Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на АЛДЕ заявиха подкрепа за Юнкер. Манфред Вебер (ЕНП) посочи, че Европа е направила огромна стъпка напред по демократичния си път с процеса на избиране на новия председател на ЕК. Изпитите на еврокомисарите преминаха при равни условия, без оглед на тяхната националност или политическа принадлежност, допълни той. Джани Питела (социалисти и демократи) коментира, че най-големият враг на ЕС не е популизмът, а липсата на решителност на политическо равнище. Ще бъдем критични, за да сме ви от помощ. Говорихте като шампион и държавник, обърна се той към Юнкер по повод произнесената по-рано тази сутрин от новоизбрания председател реч.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) изрази твърда подкрепа за Юнкер. В последните години комисията се превръщаше все повече в секретар на Съвета на ЕС, доминиран от Франция и Германия, посочи Верхофстат и призова това да се промени.

Последвайте канала на

БТА
771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини