''София квартет'' с нов състав и първи концерт за сезона

  • 22 октомври 2014 11:47

  • 1448
  • 0
''София квартет'' с нов състав и първи концерт за сезона
©

„София квартет“ е институция“, редовно казва директорът на Софийската филхармония, чийто състав е квартетът.

Първоначално създаден като радио квартет към БНР, през годините в състава му са били: Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. „София квартет“ е на световно ниво, което се потвърждава от многобройните участия в чужбина, както и от дискографията на състава, издавана и извън граница . Името „София квартет“ е символ на качество. Към настоящия момент квартетът се обновява, привличайки най-добрите инструменталисти в България. Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников са новите лица в квартета. Известният виолист Валентин Геров е доайенът в състава.

София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Неговите цикли: „Виенска класика“, „Обичате ли Брамс?“, „Към Новия свят“, „Руска и френска музика“, „Квартетите на Бетовен“ добиха широка популярност и квартетът е канен на редица престижни музикални форуми като Новогодишния музикален фестивал НДК, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, Софийски музикални седмици и много други.

По-голямата част от произведенията в неговия репертоар са показвани по Националната телевизия и записвани от БНР. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения на Михаил Пеков, Димитрис Темелис и Тацуя Коумадзаки.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа, Азия, като нееднократни са концертите в Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Австрия, Франция, Чехия и Япония.

На 15 януари 2007 „София квартет“ бе поканен да открие камерния фестивал в прочутата зала „Мегарон музикс“ в Солун с произведения на М. Пеков, Д. Темелис, Л.ван Бетовен, след което записа втори диск с произведения на Димитрис Темелис.

През 2008 квартетът свири в реномирания „Йозеф Хайдн Институт“ във Виена.

На 14 и 15 ноември 2007 „София квартет“ изнася с голям успех два концерта в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург.

През 2008 прави промоция на компактдиск с трите квартета на М. Пеков с концерти във Виена и Прага.

През септември 2009 гостува с успех в Япония, а през 2011 – в Черна гора.

През октомври 2012 гостува с концерт в Скопие. Музикантите се завръщат от участието в „Есенни музикални празници“ с почетно отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство“.

На 4 ноември 2013 гостуват в Москва в рамките на „Дните на София в Москва“.

През октомври 2011 квартетът получава годишната награда „Български будители“ на Фондация „Млади български таланти“.

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“ е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004г.

„София квартет“ има програма с реализирани концерти с известни гост-изпълнители, сред които: джаз певецът Васил Петров, пианистите – Божидар Ноев и Виктор Чучков и мн. др.

През 2011 съставът реализира проекта „Под небето София квартет“. Всеки уикенд в продължение на месец и половина, квартетът изнасяше различна програма пред Народния театър в столицата. Проектът целеше да покаже на широката публика красотата на класическата музика и да намали дистанцията между нея и хората, като я изкара навън, на открито, достъпна за всички.



Критиците за квартета:

„Финалът на квартет оп.18 N 2 от Бетовен подобно на фойерверк увенча високите артистични постижения на „София квартет“
Проф. Д-р Пенчо Стоянов; „По пътя на артистичната зрялост“; Музикални хоризонти, кн. 7, 2004

„Последният концерт /20юни/ бе поверен на „София квартет“… той демонстрира техническо съвършенство и преливаща духовна взаимност, ознаменувайки края на фестивала.“
Матей Шиваров
40 международен фестивал на камерната музика в Пловдив 2004

„София квартет“- най-добрият от камерните състави в днешна България, е в състояние да одухотвори съчиненията на всички стилове и епохи.
Това особено важи за новонаписани съчинения от съвременни живи автори.
И е нужна голяма артистична смелост и музикантски усет, които артистите от Квартета притежават в завидна степен, за да се стигне до верен прочит и върхови постижения.“
Проф. Михаил Пеков, София 18.11.2011

„Особено ми допадна квартет N 12. Лиричната първа част с деликатно очертани линии, изисканата и хумористична втора част, напомняща фантастичен валс и финала…огнено изпълнение. Прекрасно!“
Проф. Инголф Турбан, световно известен цигулар
За първия диск с произведения на Темелис на „София квартет“


Репертоарът на квартета се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него. „София квартет“ е осъществил много аудио и телевизионни записи. Активно концертира у нас и в чужбина. Многобройни са спечелените награди, които са признание за яркия талант и висок професионализъм на състава.

„София квартет“ е определен от пресата като естествения наследник на квартетите „Аврамов“ и „Димов“ в българската традиция на квартетното изкуство.

Квартетът реализира редица студийни записи, издадени в компактдискове в България, Гърция и Япония. Между новите произведения, написани специални за „София квартет“ и премиерно изпълнени от него, са по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин и четири квартета от известния гръцки композитор – Димитрис Темелис.



Съставът на квартета:

Стоимен Пеев - цигулка

Отличен е с редица награди от национални конкурси, между които са: “Недялка Симеонова“ - гр.Хасково, „Добри Христов“ - гр.Варна, Конкурс за чешка и словашка музика – гр. Варна, „Светослав Обретенов“ - Провадия. Печели награди от международните конкурси за цигулари „Емил Камиларов“ - София и „Панчо Владигеров“ - Шумен. Свири като солист в редица български оркестри. Участва в концертни турнета в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия, Wiener Konzerthaus. Международни музикални академии; ISA Sommer Academie - Семеринг, Holand music sesions - Берген, Varna summer - Варна. Майсторски класове: Йозеф Рисин, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Естер Хафнер, Минчо Минчев. От 2011г. е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Йордан Димитров - цигулка

Бил е член на Симфоничния оркестър на БНР, Камерен оркестър Колегиум Музикум Банкя, Нов Симфоничен Оркестър и други. От 2001г. е член на Камерен Ансамбъл ”Софийски Солисти”, като от 2006 е концертмайстор на състава. Участва в много записи на класическа, съвременна и филмова музика за различни звукозаписни компании в България и чужбина, както и за БНР и БНТ.

Валентин Геров – виола

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от най-изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност.

Любомир Ников - виолончело

Любомир Ников завършва СМУ с пълно отличие и Златен медал. За неговото професионално развитие голяма заслуга има известният руски музикант – Николай Безпалов, както и проф. Б. Караконов и проф. В. Николов. Печели първа награда на конкурса за млади виолончелисти в Кюстендил и специална награда за английска музика от конкурса „Музиката и Земята“, гр. София.

През 1992г. постъпва в Софийска филхармония и печели конкурса за концертмайстор. Има реализирани записи за БНТ и БНР, както и много концертни турнета в страните от ЕС, Япония, Южна Корея, Америка, Русия, Турция, Израел.



Програми:

Първият концерт на „София квартет“ в нов състав е на 29.10. от 19ч. в Камерна зала България със специалното участие на Ангел Станков – цигулка и Божидар Ноев (Австрия) – пиано. Проф. Ангел Станков е дългогодишният примариус на квартета, а понастоящем негов ментор. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Йозеф Хайдн (струнен квартет оp. 20,номер 5, F moll), Лудвиг ван Бетовен (Струнен квартет op.18 номер 4 (C moll), Ернест Шосон (концерт за цигулка, пиано и струнен квартет, op.21, D-Dur.

28.11.2014 – Японска музика (с изпълнение на бамбукова флейта – шикухачи)
Коледен концерт (датата не е уточнена) – популярна музика, евъргрийни, танга, валсове.
28.01.2015г.- Хайдн - квартет „Аврора“, Хиндемит - кв. номер 3, Моцарт квартет номер 18 „Ловът“.
25.02. – Моцарт квартет 18 – “Дисонанси”, Веберн , Бетовен кв. оp. 130.
24.03.Шуберт - „Розамунда“, Бетовен - кв. оп. 74 „Арфите“
28.04.- Дворжак, Шуман – клавирни квинтети с участието на пианиста Димо Димов
27.05.- Брамс – кв. 2, Шуман кв. номер 3
24.06. – Шостакович- кв.11, Бородин кв.2, Дворжак кв.12 –„Американски“

Последвайте канала на

1448 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини