Наш съд глоби британец-колекционер на яйца от защитени птици (снимки)

  • 22 октомври 2014 10:57

  • 1415
  • 0
Наш съд глоби британец-колекционер на яйца от защитени птици (снимки)
© Булфото

6 месеца условно и 5 хил. лв. глоба получи англичанинът Ян Фредрик Роуз заради колекционерската си страст - събиране на яйца на редки птици, защитени от закона. Делото е без прецедент в историята на съдилищата, тъй като касае нарушаване на закона за биологичното разнообразие, съобщиха от Бургаския окръжен съд за медиите.

Роуз се е съгласил на споразумение с Бургаска окръжна прокуратура. Заседанието се проведе при закрити врати като голяма група журналисти бяха оставени пред съдебната зала без това да бъде обяснено от съда.

Обвинението е за действия, извършени през 2011 година. Разследването е събрало доказателства, че британецът притежава както екземпляри от защитени видове, така и яйца на редки птици, които законът пази. За работата по случая в България пристигна известният експерт от Обединено кралство Гай Шерок. Обвиняемият Роуз обяснил, че не знаел, че притежава защитени видове. Споразумението има тежест на влязла сила пред съда.

"Удивен съм от начина по който българският съд прилага закона", коментира Петър Янков, представител на Българско дружество за защита на птиците. Според него наказанието е неоправдано ниско.

Още снимки от съдебното заседание можете да видите тук

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1415 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини