Репортери без граници: Насилието и заплахите срещу журналисти сриват нивото на медиите ви

  • 22 октомври 2014 10:23

  • 1901
  • 1
Репортери без граници: Насилието и заплахите срещу журналисти сриват нивото на медиите ви
©

Климатът на насилие и липсата на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година. Това заяви пред БНР говорителят на "Репортери без граници" Оливие Базил. Той подчерта, че причините са "същите като миналата година, но доста по-концентрирани".

"Причините за съжаление са същите, но са по-често срещани. България се нарежда наистина по-назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС", отбеляза Базил.

От организацията посочват, че за последните 2 години страната ни е слязла 20 места надолу. "Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск", каза той.

Той посочи, че съществува и проблемът с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване. "Лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години", заяви Базил.

Той коментира и огромната разлика между България и Румъния, последната е класирана на 45-то място. "Нивото на насилие, на което е подложена румънската преса не може да се сравнява с това в България", каза говорителят на "Репортери без граници" и добави, че оплакванията, които се получават от нашата страна са много повече.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1901 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.08 | 23:33

1
FUCK BULGARIA! HARD! WITH CACTUS!

Добави коментар

Водещи новини