Христина Христова: Пенсионната система не може да реши всички социални проблеми

  • 22 октомври 2014 09:02

  • 1918
  • 0
Христина Христова: Пенсионната система не може да реши всички социални проблеми
©

Вноските за пенсия и безработица да се увеличат с 1%, а пенсионната възраст се увеличава с 4 месеца на година. Това предлага Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика, съобщи самият Йордан Христосков. Според бившият социален министър Христина Христова трябва да следваме европейското законодателство, но да има и справедливост в подобна мярка.

"Не се постига добро качество на живот с пенсии и въпросът е как да се разпредели тежестта им. Заради несправедливото разпределение хората губят доверие в пенсионната система", посочи Христова пред БТВ. 

По-крайна беше икономистът Мика Зайкова. Не може да се прави пенсионна реформа на парче. Това е европейска директива и в нея се казва да се приведе в съответствие със стандартите в конкретната държава. Нужно е да се намали дефицитът. Не е необходимо да изстискваме и последната капчица кръв от работещите, за да имат достойни старини, посочи Мика Зайкова.

Водещите принципи в предложените промени са били строго придържане към принципите на социалното осигуряване, солидарност, равнопоставеност, социален диалог и придържане към философията, законовата и институционалната рамка на установения в България осигурителен модел, както и съобразяване с европейските регламенти и директиви, посочи служебният социален министър.

Според нея пенсионната система би се подобрила, едва когато започнем да получаваме по-висок процент от осигурителния си доход. Тя даде пример с Германия, където след пенсиониране хората получават между 70 и 90% от размера на заплатата си като пенсия.

В пенсионната система отдавна е криза и не ни се получават сметките, отбеляза Христина Христова. Пенсионната система не може да реши всички социални проблеми, категорична беше тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини