ЕП гласува новата Европейска комисия

  • 22 октомври 2014 07:22

  • 1039
  • 1
ЕП гласува новата Европейска комисия
©

Европейският парламент ще гласува от 13.00 ч. българско време на сесията си в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, съобщи БТА.

Според европейското законодателство комисията ще бъде гласувана от евродепутатите поименно, като за утвърждаването й е необходимо мнозинство от подадените гласове. Правилата предвиждат възможност парламентът да приеме или да отхвърли комисията, както и да отложи гласуването.

Мандатът на ЕК е пет години, а еврокомисарите биват определени на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея, и измежду европейски граждани, чиято независимост е вън от съмнение. Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост, се посочва в договора за ЕС.

Еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат, инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с функциите им или с изпълнението на задачите им. Еврокомисар подава оставка, ако председателят му я поиска. След като ЕП утвърди ЕК, тя подлежи на назначаване от Европейския съвет с гласуване с квалифицирано мнозинство.

Предвижда се комисията на председателя Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето да бъде назначена на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в края на тази седмица. ЕП може да гласува вот на недоверие на ЕК. Ако бъде приет такъв вот на недоверие, еврокомисарите трябва да подадат колективно оставка.

Съставянето на комисията на Юнкер премина през няколко препятствия, най-сериозното от които бе отхвърлянето от изпитната комисия на ЕП на кандидата на Словения за еврокомисар Аленка Братушек. Това наложи правителството в Любляна да предложи втори кандидат - Виолета Булц.

Юнкер бе определил на Братушек зам.-председателско място и отговорности в областта на енергетиката. След наложената промяна Булц получи задачата да отговоря за въпросите на транспорта, като Словения изгуби възможността да има свой зам.-председател на ЕК.

В допълнение се наложи първоначално определеният кандидат за еврокомисар с ресор транспорт Марош Шефчович (Словакия) да бъде подложен на повторен изпит, тъй като му бяха поверени въпросите от областта на енергетиката и му бе предложено зам.-председателско място в новата комисия.

Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в мандата на председателя Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в. В новия си мандат Георгиева се издига до един от седемте заместници на председателя и ще отговаря за бюджета и човешките ресурси.

Георгиева ще следи за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет, ще отговаря за над 30-те хиляди служители на ЕК, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Последвайте канала на

1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.22 | 14:24

1
DOLU USA - EVROPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини