Ремонтират „Св. Александър Невски” с пари по европейски програми

  • 22 октомври 2014 06:36

  • 891
  • 0
Ремонтират „Св. Александър Невски” с пари по европейски програми
©

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” ще бъде ремонтирана с пари по европейски програми, както и със средства от международни донорски програми. Очаква се финансиране и от национални програми от типа на „Красива България”. Това съобщиха от настоятелството на храм-паметника, което се събира в началото на ноември, за да реши къде точно да се кандидатства за средства, пише "Монитор".

Фондонабирателна кампания с SМS и DMS е другата възможност, от която ще се възползват настоятелите, за да съберат пари за ремонта на сградния корпус и реставрацията на стенописите. За своите намерения те ще поискат благословение на среща със Светия синод. За целта митрополитите ще се съберат извънредно на заседание на 20 ноември, когато ще бъдат приета програма за реновирането на храма, както и ще бъдат разписан конкретен екшън план за действие.

Светият синод да изтегли заем за укрепителните работи, ремонта и реставрацията на катедралата, за да бъде спасена уникалната архитектура и красиви зографии, също ще бъде обсъдено като вариант по време на работната среща, съобщи Тивериополският епископ Тихон – председател на църковното настоятелство. Ще използваме всички възможности, защото храмът вече е на синода, но нямаме пари, за да го стегнем, подчерта владиката, напомняйки, че МС прехвърли собствеността на катедралата преди броени дни.

Епископ Тихон заяви, че църковното настоятелство ще приеме дарения и от частни, и от корпоративни дарители, не само под формата на пари, но и на проекти, материали и експертни услуги.

Близо 10 млн. лв. ще са необходими само за реставрацията. Предвижда се част от средствата да дойдат от държавната хазна чрез субсидия от Дирекцията по вероизповеданията през следващата година.

9000 кв. м са стенописите, които се нуждаят от спешна реставрация и консервация. Те са напукани изцяло, на места се лющят, а в подкуполното пространство се наводняват от дъждовете и са мухлясали. Там боята на места е отмита от струйките вода. 500 лв. е най-ниската цена за реставрация на стенопис, а най-високата, за особено поразени участъци, както е в катедралата, стига дори до 1000 лв. за кв. м.

Независимо дали ремонтът е започнал или не, до месец стартира архивирането на купищата ценни исторически документи, които сега са нахвърляни в сандъци и кашони в мазето на храма. Те ще бъдат обработени в архивни единици. Към момента никой в синода не е водил описи на тази ценна документация.

Предвижда се и създаване на сайт на храм-паметника, на който документите ще бъдат качени, след като бъдат дигитализирани. Настоятелството се надява да намери спонсор и за създаване на програма, която позволява виртуални разходки в патриаршеската катедрала.

Последвайте канала на

Десислава Станева
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини