САЩ арестували сина на руски депутат, за да го разменят срещу Сноудън?

  • 21 октомври 2014 17:44

  • 2863
  • 8
САЩ арестували сина на руски депутат, за да го разменят срещу Сноудън?
©

Депутатът от руската Държавна дума Валерий Селезньов заяви днес, че е склонен да вярва, че властите в САЩ са арестували  неговия син Роман по обвинения в измама и компютърно хакерство с надеждата, че ще го разменят срещу Едуард Сноудън, който се укрива в Русия, предаде ТАСС.

На пресконференция в Москва Селезньов каза, че напоследък при него идват "достатъчно активно разни посредници". Той  добави, че е обезпокоен от степента на информираност на тези посредници и техния достъп до информация, "изхождаща от Белия дом и "Сикрит сървис" ". От разговорите си с тези "посредници" депутатът бил останал с впечатлението, че американската страна е била силно засегната от факта, че Русия е дала временно убежище на Сноудън.

"И те са решили, че не е лошо да разменят един зубър с друг зубър", заключи Селезньов, имайки предвид зубрач или човек, който прекалено много учи и не обръща внимание на другите страни на живота.

Членът на Държавната дума изказа мнение, че случаят със задържането на неговия син може да даде повод за промяна в  руското законодателство, която да защищава гражданите на Русия от подобни ситуации.

Американецът Едуард Сноудън е издирван в САЩ по обвинение в шпионаж, след като бе предоставил за публикуване сведения за дейността на американските разузнавателни служби по мащабното подслушване на телефони и проследяване на интернет съобщения. Сноудън, който разкри самоличността си, след като вече бе напуснал САЩ, бе лишен от американско гражданство и паспорт. Той пристигна със самолет в Русия, където пребивава в момента, припомня БТА.

Руснакът Роман Селезньов бе задържан на 5 юли т.г. на международното летище в Мале, столицата на Малдивските острови.  Същият ден той бе прехвърлен на остров Гуам, който е под юрисдикцията на САЩ, откъдето бе депортирам в Сиатъл, щата Вашингтон, припомни ТАСС.

Селезньов младши е заподозрян, че през периода октомври 2009-февруари 2011 г. е крадял данни от кредитни карти на  потребители в САЩ. През март 2009 г. съд в щата Вашингтон обвини задочно младия руснак в 29 престъпления, а след задържането му  му предяви още 11 обвинения. Някои от точките в обвинителния акта са за измама (11), нанасяне на повреда на защитен компютър  (9) и придобиване на защитени данни (9). Останалите обвинения срещу Роман Селезньов са за незаконно притежание на устройства  за достъп и кражба на лични данни при утежняващи вината обстоятелства.

Той не се признава за виновен по нито една от точките, а ако бъде признат за виновен, присъдата му може да достигне няколко десетки години и глоба от милиони долара.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2863 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.10.26 | 00:50

6
Спиртааааа , спирта е нещото , което разкатава майката на Русия !!! Там вече говорим за генетически отклонения , натрупани през вековете в населението !!

2014.10.26 | 13:08

8
Ти не си глупак. А апсолютен цървул.

2014.10.26 | 00:50

7
mnogo si igraqt s rusiq ama shte gi shibat gadnite qnki ili tam za kakvito se imat !!!!!!!!!shibanite amerikanci

2014.10.26 | 00:49

5
Хахаха. Хахахаха. Хахаха ти май не разбираш че америка е тая която търпи простотиите на пияниците. И останалия свят. Русия е едно огромно ..... Празно ..... НищоРазмахва оръжие и ....... Това е всичко което има там.

2014.10.26 | 00:48

4
Русофили огрухани, матушката ви издъхва. За вас няма да има газ защото Пу*кин го изнася в Китай. Sега цаната му пада по света но при вас ще е дефицитна стока и съвсем ще я окъсате.

2014.10.26 | 00:48

3
idi na hui

2014.10.26 | 00:48

2
------------ Da jivee PUTIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ---------------------------Da jivee RUSIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!----------------
гошо

2014.10.26 | 00:48

1
Чифутоамериканците показаха кой е обучил Ислямска държава да взема заложници.

Добави коментар

Водещи новини