АПИ търси 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимата

  • 21 октомври 2014 14:57

  • 1512
  • 0
АПИ търси 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимата
© Булфото

Осигурени са средства за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, но за подготовката им да посрещнат зимния период са нужни 15 млн. лв., съобщи във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане и експлоатация на пътната мрежа" при Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/.

Той уточни, че тези средства са необходими за частични ремонти на асфалтовото покритие, за изграждане на мантинели и хоризонтална маркировка. Според Златев досега от републиканския бюджет са осигурявани средства за подготвителния период преди началото на зимата.

Той посочи, че ще бъде засилена координацията между институциите, отговарящи за пътната обстановка през зимата. По думите му областните пътни управления са в готовност да посрещнат първия снеговалеж в края на седмицата. През тази година първокласните пътища ще се почистват само със сол и химически вещества без пясък, а наетите фирми за зимната поддръжка няма да получават заплащане за извършената работа, ако екипите на АПИ констатират, че почистването не е било качествено.

Във Велико Търново представители на АПИ, МВР, Дирекцията за "Противопожарна и аварийна безопасност", СБА и БЧК проведоха  първата от поредицата срещи за координации между институциите.  Пътят Русе - Велико Търново - Стара Загора е един от  най-невралгичните за страната, посочи комисар Антон Антонов, заместник-директор на Дирекция "Опазване на обществения ред и  контрол на пътното движение" при Главна дирекция "Охранителна полиция", цитиран от БТА. Според него състоянието на гумите на тежкотоварните автомобили трябва да бъде проверявано още на граничните пунктове, за да не възникват условия за пътно-транспортни произшествия.

От Съюза на българските автомобилисти призоваха всички водачи на леки автомобили да сменят летните гуми със зимни и уточниха,  че от 3 до 10 ноември всички сервизи в системата на организацията ще проверяват техническото състояние на автомобилите безплатно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини