Цигани заплашват кмета на Враца, че ще го колят и ще си палят децата

  • 21 октомври 2014 14:18

  • 9081
  • 15
Цигани заплашват кмета на Враца, че ще го колят и ще си палят децата
© Архив

"Има един, дето утре ще го заколя! Тоя кмет откъде дойде от Криводол да съсипва Враца?! Защо се крие в тая община, а не излезе да говори с нас открито и честно?", реди афектираната Жана Цветкова.

Тя, заедно с още около 10-ина роми, протестираха тази сутрин пред Община Враца, защото сградата на ул. "Георги Апостолов" 2, в която живеят шест семейства, ще бъде съборена днес, пише "Конкурент". Градоначалникът Николай Иванов е издал заповед за събарянето й, тъй като е опасна за живеене. Ромите бяха предупредени преди повече от месец, че сградата подлежи на събаряне. Те обаче не са потърсили подслон другаде и твърдят, че няма къде да отидат. „Той все ни казваше: "Няма да останете на улицата" и ние бяхме спокойни. Сега няма къде да отидем, а ни остана по-малко от един ден“, вайка се Тонка Георгиева.

"Е тоя път, ако не запаля всичките деца! Ще го взема ей това малкото и ще го поставя пред багера. Ще го залея с бензин и ще го запаля! Аз ще застана пред багера! Къде са тези пари от Европейския съюз, нали ми се полагат пари? Като сме неграмотни и ни правят на луди!, продължи разлютената Жана. Ромите обясниха, че живеят в сградата от времето на кмета Шахов, но нямат настанителни заповеди. Някои от тях са плащали наем. Имат обща партида за ток и не могат да се разберат кой колко е изхарчил.

"Защо все ни слагат да живеем заедно. Нека да не живеем само ромски семейства, за да не става така", каза Мариела Тонкова. Друга жена пък се запита къде са ромските организации, които могат да им осигурят приличен дом. Всички роми твърдят, че имат картотеки за общински жилища. Те се вайкат, че нямат работа и пари и няма къде да отидат. Някои от тях са дошли от съборените постройки на ул. "Райна Княгиня". По техните думи в семействата има повече деца, отколкото възрастни. Те се страхуват малчуганите да не бъдат взети от отдел "Закрила на детето". Казват, че нямат редовни лични документи и адресни регистрации.

Три жени бяха приети на разговор с кмета Николай Иванов. По техните думи, той им е обяснил, че трябва да си намерят квартири и подслон поне за една седмица. Ромите бяха категорични, че ще протестират и утре сутрин и няма да позволят сградата да бъде разрушена, докато не намерят друг подслон.

Община Враца излезе с официална позиция по ромския казус за улица "Георги Апостолов". Според общинарите, всички живеещи в постройките на бившето ХЕИ са самонастанили се. Никой от тях няма законово основание да пребивава на този адрес. В края на юли комисия от Община Враца е констатирала, че на сградите са нанесени непоправими щети и те са опасни за живота и здравето на обитаващите ги. Специалистите са категорични, че постройките са застрашени от самосрутване. С писма от средата на септември живеещите там са предупредени за опасността и им е даден едномесечен срок, в който доброволно да напуснат, защото сградите ще бъдат съборени.

"Животът и здравето на хората за нас са най-важни. Затова опасните сгради ще се съборят. На всички граждани, които бяха настанени там и са добросъвестни платци, без задължения за наеми, ток и вода, бяха осигурени други общински жилища. На хората с дългове нееднократно предлагахме разсрочено разплащане, от което никой не се възползва", коментира кметът Николай Иванов. Той допълни, че разпоредбите на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища са ясни – граждани, които са били наематели на общински жилища и не са си плащали сметките не могат да бъдат настанени втори път в общинско жилище.

„Законът трябва да важи еднакво за всички. Към това мога да прибавя и десетките жалби на съседи, които непрекъснато се оплакват, че хората от "Георги Апостолов" 2 нарушават обществения ред", категоричен е градоначалникът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9081 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.06.05 | 13:59

15
Adolf i gazovi kameri za tiq paraziti !!!
БГ Атакист

2014.10.24 | 23:15

14
Спокойно братя роми. Ние дружките от ДПС-и Атака ще ви помогнем !
KUR ZA GERB

2014.10.22 | 21:46

2
dogan ste ti go zavre i na teb i na boikyyglu pederasti
язе

2014.10.24 | 23:14

13
А га ядоа кяфтетата?Сега ще плащат!Да палят не само децата,ами и те да се запалят,аз обещавам горивото!

2014.10.23 | 00:09

8
От мен една туба с бензин високооктанов за да горят по-бързо.

2014.10.23 | 07:09

12
Мръсни цигани долни, пари се полагат на работещи хора а не на пиавици като вас. Научиха ви да пиете кръвта на народа, точно като политиците.

2014.10.23 | 00:10

11
Има къде да отидат, как да няма. По една бохча на рамо и да хващат обратния път за Индия. Да си ходят там откъдето са дошли. Никой не ги иска тук, на никого не са притрябвали и никой не е длъжен да ги търпи и да се съобразява с тях.

2014.10.23 | 00:10

10
Пали ги тия ромчета , кат факли да горят ! Може с музикален съпровод от Криско .ПАЛИМ ПАЛИМ.....
Ку.рю

2014.10.22 | 21:47

4
Еййй, оправи ми деня, ей!

2014.10.23 | 00:10

9
davai - pali gi :D

2014.10.23 | 00:08

7
Poniakoga imam chustvoto,che jiveem ne v Evropa ,a v Bangladesh .
Пожарната

2014.10.23 | 00:07

6
Ми палете ги! И скачайте и вие в огъня!

2014.10.22 | 21:47

5
Веднага на съд за заплаха за убийство на повече от едно лице!И ефективна присъда.

Добави коментар

Водещи новини