Д-р Ненков: Да се приеме национален антираков план

  • 21 октомври 2014 12:37

  • 2245
  • 0
Д-р Ненков: Да се приеме национален антираков план
©

Само една стъпка да направим днес, това ще е добре за всички нас и за всички българи с онкологични заболявания. Това каза министърът на здравеопазването д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  при откриването на дебата "Присъда ли е диагнозата рак в България“, организиран от Българското онкологично дружество, пише „Труд“.

Председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов посочи, че предпазването от рак в голямата си част е утопия, ако някой пуши цигари всеки ден, ако жената не се преглежда за тумор на гърдите или ако ядем нездравословни храни. 

Ако през 1900 г. само 5% от пациентите с рак са преживявали 5 години, днес този процент достига 65, посочи проф. Дудов. Той апелира да не се спекулира със скъпото лечение на онкоболните, тъй като в сравнение с 30-годишната терапия на диабетоболните то е по-кратко.

В момента 43-ма медицински онколози се грижат за 300 000 българи с рак, обяви проф. Галина Куртева, началник на клиниката по клинична онкология към Специализираната болница по онкология в София.

Всички водещи онколози на дебата се обединиха около предложението да се приеме национален антираков план и клиничните пътеки да отпаднат като модел на финансиране.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини