Химикали в пластмасите потискат женското либидо

  • 21 октомври 2014 12:00

  • 999
  • 0
Химикали в пластмасите потискат женското либидо
©

Химикали, съдържащи се в пластмасите, са виновни за потискането на либидото на съвременните жени, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Въпросните вещества са наречени фталати и се срещат в завесите за баня, в PVC подовите настилки, в обработените храни и др. Малки частици от тях постъпват в организма чрез вдишване или чрез храната.

Учени от Рочестърския медицински университет изследвали урината на 360 бременни жени на възраст между 20 и 30 години. Екипът на д-р Емили Барет ги помолил да попълнят въпросници относно това колко често са губили интерес към секса в месеците преди забременяването. Тези от тях, които имали по-високи количества на фталати в кръвта, се оказали и с 2,5 пъти по-потиснато либидо.

Според д-р Барет фталатите си взаимодействат с производството на половите хормони естроген и тестостерон. И двата са свързани с женското либидо. "Много жени неусетно губят влечението си към секса, и за това често са виновни фталатите", твърди ръководителката на научния екип. Тя препоръчва на дамите да консумират по-малко обработено месо и пакетирана храна. При обзавеждането да се избягват пластмасовите подови настилки, а да се залага на естествените материали като дървото. Пластмасовите завеси в банята е хубаво да бъдат заменени със стъклени прегради.

Някои фталати вече са забранени в козметичната промишленост и в играчките, като допълнителни ограничения срещу тях ще бъдат въведени от ЕС следващата година, припомня БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини