Прокурорът по делото "Кобляков" поиска отмяна на искането за екстрадация (видео)

  • 21 октомври 2014 10:30

  • 2044
  • 2
Прокурорът по делото "Кобляков" поиска отмяна на искането за екстрадация (видео)
© Булфото

Днес в Софийски градски съд се гледа делото за екстрадация на френско-руския политически активист Николай Кобляков, предаде репортер на Novini.bg. Решението беше отложено на последното заседание през септември, защото съдът поиска от руските власти информация за това по коя редакция на руския Наказателен кодекс е обвинен руснака Кобляков.

Делото започна по изключително странен начин. Прокурор Валентин Кирилов от Софийска градска прокуратура поиска от съда да отхвърли искането на СГП и да откаже екстрадацията на Кобляков. Прокурор Кирилов обясни, че в Русия съдебната система е подчинена на авторитарния режим воден от президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. "На този режим е противник и Николай Кобляков. Той участва активно и води обществена дейност срещу режима на Путин. Ако Кобляков бъде върнат в Русия, може да бъде преследван. В Русия съдебната система е подчинена на държавата и не можем да говорим за истинско европейско правосъдие", каза още прокурорът. "Николай Кобляков няма никакви шансове да бъде защитен в Русия, ако бъде екстрадиран. Там не са гарантирани правата му с наказателното производство", мотивира искането си Кирилов.

Биляна Коцакова, адвокат на Кобляков, помоли съда да уважи искането на прокурор Кирилов. Самият Кобляков заяви, че се надява на справедливо решение от страна на съда. "Има много подобни на моя случай. Не съм извършил никакво престъпление. Целта е да се заплашват всички граждани, които не са съгласни с политиката на Путин", каза още Кобляков.

Кобляков е в България от началото на август тази година. Той беше задържан на летище София и остана в ареста за 72 часа. Според руската прокуратура той е участвал в измама за 1.2 млн. евро. Според правозащитни организации обаче той е преследван от властите в Москва по политически причини.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2044 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.21 | 13:48

2
за имотни измами(присвоява си имоти на възрасни хора ) в над 19 държави и изглежда и на французите им е писнало от неговите далавери и са му казали да си търси др. държава и с го пратили тука в рай на мошениците

2014.10.21 | 11:03

1
Този не беше ли френски гражданин , да отива в Франция

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини