Христина Христова: Трябва да се внимава с ранното пенсиониране

  • 21 октомври 2014 09:53

  • 2021
  • 3
Христина Христова: Трябва да се внимава с ранното пенсиониране
©

Има нещо, което не е в ред в обществения и социалния диалог по въпросите за пенсиите.

Това каза в интервю за БНР Христина Христова, бивш социален министър и председател на Института за семейна политика. Днес се очаква да бъдат оповестени дългоочакваните варианти за пенсионна реформа, които се разработваха в Консултативния съвет към служебния вицепремиер и социален министър Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл. По-високи осигуровки, ограничаване на ранното пенсиониране и на инвалидните пенсии – са част от идеите, които ще бъдат предложени на следващия кабинет. "Ние чакаме сега като някаква присъда на хирурга едва ли не, който излиза и казва пациентът (пенсионно-осигурителната ни система) ще живее или не. Има нещо не в ред по отношение на обществения диалог с всички засегнати хора по тези важни въпроси. Ясно е, че нещо не ни се получава с пенсионно-осигурителната система, сметките не ни излизат. Очевидно нещо трябва да се промени и то доста дълбоко. Страхотен дефицит се получава в последните години. През 2005-а дефицитът в пенсионната система беше 250 млн., сега – през 2014-а, вече говорим за 2,7 млрд. Трябва да сме наясно, че като дамоклев меч тежат тежките непопулярни политически решения, които трябва да се вземат. Даже и външни консултанти, и Световната банка, която знаем колко е консервативна, дори тя ни препоръча взимането на някои важни решения", заяви Христова.

Трябва да се въведе минимална възраст за някои категории работещи, каза тя и добави, че трябва да се ограничат възможностите на ранното пенсиониране. "Пенсионно-осигурителната система е една сериозна социална и финансова система в рамките на консолидираната финансова система на държавата – всички очакват от нея да генерира социална справедливост, а не несправедливост. Ако за масовия човек важи възраст и стаж при пенсиониране, за другите е само стаж, тези с ранното пенсиониране – ако си работил 27 години, от които 18 в специализираната система, можеш да се пенсионираш на 46-47 години. Миналата година средната възраст на пенсиониране в системата на отбраната и вътрешните работи е 50-годишна възраст, а после 61% от тези хора са работили, т.е. изтощеността, за която се говори от професията, не е точно такава, очевидно хората отново търсят реализация на пазара на труда и влизат в сериозна конкуренция, особено с младите хора на пазара на труда", допълни Христова.

Бившият социален министър подчерта, че отнемането на тези права няма да е лесно. Трябва преходен период от 3-5 и повече години, смята тя. Според нея може би трябва да се започне наново поне от тези, които са новопостъпващите в системата. Христова посъветва да се внимава с ранното пенсиониране на категорийните работници, които ги признава ЕС и целия свят – работещите под земята, под водата и във въздуха. По думите й, отпадането на трите най-добри години, които всеки може да избере, за да се изчисли пенсията му, също се приема като отнемане на социални права и според нея и това ще се приеме трудно.

"Трябва да се сложи ред в пенсионно-осигурителната вноска. Тя в момента никак не е ниска. Заблуда е, че е ниска. Сметката трябва да се гледа много внимателно, тя е много деликатна. Трябва да се разпределя оптимално тежестта между поколенията", коментира още Христова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2021 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.09 | 14:49

3
Ок, нека полицаите и военните да се пенсионират по-рано, но ако после работят пенсиите им да се спират. Сега вземат по 500, 800лв пенсии и пак работят, а младежите са безработни и бягат от тук,,,,,,вишисти берат ягоди я Англия.

2014.11.09 | 14:49

2
Така е и с учителите. Пенсионерите работят, а младите са без работа. Не могат да се доредят от пенсионери.

2014.11.09 | 14:49

1
Христина Христова Велчева - НДСВ - мислеща се за Политик -Предшественик-Лидия Шулева - Наследник Емилия Масларова изсрана на полето в село Попица

Добави коментар

Водещи новини