В Саудитска Арабия рязко са се увеличили обезглавяванията

  • 21 октомври 2014 09:39

  • 2724
  • 1
В Саудитска Арабия рязко са се увеличили обезглавяванията
© Getty Images/Guliver

Наблюдатели посочват, че през последните два месеца в Саудитска Арабия рязко са се увеличили обезглавяванията, съобщи "Ройтерс", пише "Дневник".

Това съвпада с кампанията, предприета от САЩ, срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и западните медии неизбежно направиха паралел с екзекуциите от ислямистите.

Защитници на тази практика казват, че тя е толкова хуманна, колкото смъртното наказание чрез инжектиране на химически съставки в САЩ. Обикновено екзекуцията се прави с един единствен удар с извит меч. При това те категорично отхвърлят паралелите с "Ислямска държава", тъй като саудитците наказват осъдени престъпници, а не невинни заложници.

Съюзници срещу ислямистката заплаха в Сирия и Ирак, саудитците следват доста различна ценностна система от Запада и отсичат глави за действия, които в развитите държави дори не са престъпления - изневяра, вероотстъпничество или вещерство. Критици на властта в Риад казват, че сегашната вълна вероятно е опит да се демонстрира твърдост в момент на нестабилност в целия район.

Само през август са били обезглавени 26 осъдени - повече, отколкото за предходните 7 месеца на годината, взети заедно.

Общият брой на изпълнените по този начин смъртни присъди до 16 октомври е поне 59 при 69 за цялата 2013г. казват от "Хюмън райтс уоч". За 22 от тях е известно, че са произнесени срещу наркотрафиканти.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2724 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.03 | 11:43

1
като започнат да обезглавяват престъпниците и у бг, тогава престъпността може и да намалее

Добави коментар

Водещи новини