Съдбата на новия словенски еврокомисар става ясна днес

  • 21 октомври 2014 09:09

  • 656
  • 0
Съдбата на новия словенски еврокомисар става ясна днес
© gettyimages

Комисията по транспорт на Европейския парламент ще реши днес в 12.00 ч. българско време дали одобрява кандидата на Словения за еврокомисар Виолета Булц, след като снощи тя бе подложена на тричасов изпит в Страсбург. Това съобщи председателят на парламентарната комисия Михаел Крамер.

Това гласуване ще определи дали утре е възможно ЕП да одобри пълния състав на следващата Европейска комисия с председател Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Крамер посочи, че Булц е дала задоволителни отговори на изпита, но и че е имала предимството да отговаря на въпроси, които вече са били поставени на по-рано определения за следващ еврокомисар по транспорта Марош Шефчович. Крамер отбеляза, че Булц е успяла да се справи в изключително кратки срокове, след като едва преди седмица получи одобрението на Юнкер.

Снощи в Страсбург се състоя и повторното изслушване на Шефчович, който вместо за транспорта, бе предложен да бъде повишен до един от седемте заместници на Юнкер и за еврокомисар по енергетиката. Неговата оценка ще бъде съобщена днес в 10.30 ч. българско време. Тези размествания се наложиха след отпадането на изпитите на първия словенски кандидат за еврокомисар Аленка Братушек.

Най-голямата група в ЕП - на Европейската народна партия - вече изрази подкрепата си за Булц, която принадлежи към семейството на Алианса на либералите и демократите в Европа. Това създава предпоставки номинацията й да бъде подкрепена в парламентарната комисия и впоследствие гласуването на цялата ЕК да премине успешно. Европейската народна партия и социалистите в ЕП са единодушни, че вторият изпит на Шефчович също е завършил с успех.

В 13.00 ч. българско време в сряда е насрочено гласуването на новата ЕК. Парламентът може да утвърди или да отхвърли комисията в целия й състав с мнозинство от подадените поименно гласове. ЕП може да отложи гласуването за следващото заседание. Ако евродепутатите утвърдят новата комисия утре, следва потвърждението на Европейския съвет в края на седмицата и встъпването в длъжност на новите комисари от 1 ноември.

Последвайте канала на

БТА
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини