Захари Георгиев от БСП: Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно

  • 21 октомври 2014 08:32

  • 1508
  • 2
Захари Георгиев от БСП: Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно
© Булфото

Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно, но и необходимо.

Това заяви в интервю за БНР Захари Георгиев, член на преговорния екип на БСП. Днес на заседание на Изпълнителното бюро на партията ще бъде обсъден въпросът за участие във втория кръг преговори за съставяне на мнозинство в парламента. "БСП ще работи за отстояване на общите национални приоритети, които сме констатирали с ГЕРБ, но имаме и своите ангажименти към българските избиратели, които ни се довериха и не може да се очаква, че така безпринципно ще ги отменим и нарушим. Още на първия кръг консултации се видя, че може да се задълбочат разговорите, в това число и на експертно ниво, защото в първия кръг по-скоро имаше опит за изразяване на позициите от наша страна, но от отсрещната страна имаше кратки отговори с "да" и "не", каза още той.

Георгиев посочи темите, по които би могло да се стигне до експертни разговори с ГЕРБ. "Една от тях е насърчаване на инвестиционната активност и подобряване на бизнес средата в България. Искаме да създадем условия, с помощта на държавата, за индустриализация на икономиката. По отношение на доходите на населението имаме доста различия с тях. Трябва да намерим необходимия модул за гарантиране на банковата стабилност и решаване на проблема с КТБ. И те, и ние сме за по-прозрачно и ефективно използване на европейските средства. Електронното управление е предпоставка за антикорупция. И ние, и те сме за създаване на програма за по-добра енергийна ефективност и участието в нея на много повече икономически субекти при изпълнението й. И за мораториума върху шистовия газ имаме съвпадение, и за правосъдната система и реформирането й, и необходимостта от усъвършенстване на Изборния кодекс. Ако няма внасяни спорни и вредни предложения за решение, разликата с предишния злополучен опит е, че няма да се търсят от политическите сили всякакви хватки за бламиране и бойкотиране работата на институцията на НС", допълни Георгиев.

По думите му, ГЕРБ са се уплашили от сътрудничество с ДПС още в края на 42-рото Народно събрание. "И избирателите на ГЕРБ, и тези, до които са се допитали, в това число и социолозите, са посочили, че не само БСП страда от това сътрудничество, а ще пострада и ГЕРБ. При едно такова сътрудничество не може да се промени съществено моделът, по който се управляваше държавата в последните десетина години", завърши Георгиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2014.10.21 | 17:49

2
БСП: Съставяне на стабилно правителство в център-дясно е възможно.......!?! Аз ви казвам, че всички са едни и същи, само цветът ги различава, за пред хората, мръсни гадове!!!

2014.10.21 | 15:42

1
Не трябва да има коалиция между вълк и агне. Несъвместима е.

Добави коментар

Водещи новини