Китайски калинки превзеха Добрич

  • 21 октомври 2014 08:30

  • 4078
  • 1
Китайски калинки превзеха Добрич
©

Рояци от калинки и неприятни буболечки като миризливки тормозят вече втора седмица жителите на Добрич. Насекомите на точки са плъзнали навсякъде и нищо не е в състояние да спре нашествието им. Завират се в простряните дрехи и влизат в жилищата, пише в. "Монитор".

„Забелязах нещо странно. Вчера беше малко по-студено и трийсетина калинки се бяха сгушили една в друга в горния вътрешен ъгъл на терасата, като образуваха топка. Дали тези животинки не се канят да зимуват на терасата ми”, пита се Невяна Пенкова от кв. „Добротица”.

Прииждането на рояците се свързва с високите температури през деня. Според специалисти калинките са хищни и са от вида алигатор. Те са най-големият хищник сред себеподобните си, като изяждат 7-8 пъти повече листни въшки, отколкото нашенските калинки. Когато свършат листните въшки обаче те ще нападнат ларвите на нашите калинки и могат да ги унищожат. Срещу този вид насекоми не можем да се борим нито по биологичен, нито по химически начин, признаха експерти. Родината на шестокраките е Китай, откъдето много страни ги внасят като средство за борба с листната въшка.

От нашествие на миризливки пък се оплакаха жители на централната част на Добрич. Насекомите са много досадни и нахлуват през балкони и прозорци, дори по високите етажи на жилищните блокове. През есента цветът им е бронзовокафяв и трудно се различават. Пълзят навсякъде и ако ги настъпиш, цялото жилище се умирисва, оплакаха се добричлии.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.10.21 | 11:53

1
Всичко това е трафика на самолети над България. По този начин се съсипва земеделието и природата... Ефекта ще е по-късно...

Добави коментар

Водещи новини