Каролев: Няма банка в света, ако нейните акционери изпаднат в паника, да не фалира

  • 21 октомври 2014 08:29

  • 1828
  • 0
Каролев: Няма банка в света, ако нейните акционери изпаднат в паника, да не фалира
©

Очаквам доклада на трите одиторски фирми на КТБ, които са сред най-реномираните в България, очаквам той да е достатъчно сериозен. Това каза в предаването „Тази сутринна БТВ икономистът Владимир Каролев.

Ако докладът за състоянието на банката е положителен, то ще е възможно пазарно решение за справяне с кризата в банката и предприемане на действия по оздравяването й от страна на настоящите или евентуални нови акционери.

Това, което е сигурно към момента е, че влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани при всякакво развитие на казуса с КТБ. Българската банкова система като цяло е ликвидна дори може и да се каже свръхликвидна. Няма обаче банка в света, включително и в България, която, ако нейните акционери изпаднат в паника, да не се изправи пред възможността за фалит. Първия етап в случая с КТБ е, че трябва да се види дали тя може да бъде оздравена, дали има решения, по които тя да бъде отворена и всякакво предварително говорене по темата не помага в никакъв случай", посочи икономистът.

Това, което разбрах вчера по отношение на доклада на трите одиторски фирми по отношение на състоянието на КТБ е, че криенето и неказването на цялата истина продължава. Това каза адвокат Веска Волева. "Лицензът на една банка се отнема, когато в продължение на седем дни имаме наличие на невъзможност тя да плаща поискани от нея суми и затова не смятам, че отнемането на лиценза е най-важното в случая с КТБ, а по-скоро как трябва да се постъпи оттук нататък. Това, че в момента си говорим по този начин за случващото се в банката очевидно някой в случая не си е свършил работата. Разбира се, че КТБ е била държана под похлупак от страна на държавата, но това се отнася и за всички банки в страната, след като беше премахната наказателната отговорност на банките при раздаването на необезпечени кредити", посочи тя.

Според адвокат Волева в момента отново се прави опит да се замете истината за това кой е виновен за случващото се в КТБ, с какви пари е била подпомогната например и Първа инвестиционна банка и ред други неща, които се случват в страната.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1828 0

Свързани новини

Водещи новини