Сменят шамандурите по Дунав със соларни

  • 21 октомври 2014 07:33

  • 1265
  • 0
Сменят шамандурите по Дунав със соларни
©

Плаващите навигационни знаци, които маркират пътя на корабите по Дунав, ще бъдат заменени със соларни. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) Павлин Цонев, пише в. "Монитор".

Вече е започнало изпитването на новите шамандури, както обикновено капитаните наричат знаците. Освен със соларно осветление, те са снабдени и със сензор, позволяващ да се види на електронната карта точното им местонахождение по всяко едно време. При досегашните знаци това не бе възможно и често, най-вече при високи води, те бяха отнасяни надолу по течението, а агенцията търпеше загуби. В участъка от Сомовит до Силистра, за който отговаря България, ще бъдат поставени общо 160 нови соларни плаващи шамандури.

Това ще стане по проект на оперативна програма “Транспорт”. Освен нови шамандури в помощ на капитаните ще са още 20 речни фара и 980 брегови табели. Те ще указват мястото на котвените стоянки и различни забрани за корабоплавателите. “Ще бъде доставен и нов хидрографски кораб, тъй като корабът “Вит”, с който работим в момента, е 35-годишен. Новият съд ще бъде снабден с многолъчев ехолот за заснемане на речното дъно, което означава, че ще определяме по-бързо откъде да минава плавателният път”, поясни Цонев. Той уточни, че общата стойност на проекта, който трябва да приключи през 2015 г., е 11 762 000 лв.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1265 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини