Чиновници учат руски с европари

  • 21 октомври 2014 07:28

  • 1278
  • 0
Чиновници учат руски с европари
©

Служителите в областната администрация на Варна ще учат руски език по проект на Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Договорът за изпълнение на проекта, на стойност 70 000 лв., е подписан през май, но същинската работа стартира сега, пише "Труд".

Чиновниците от администрацията вече са учили английски по ОПАК, затова през настоящия програмен период е трябвало да изберат друг чужд език. “При нас постоянно идват по работа руснаци, които имат имоти във Варненско, и ние трябва да ги обслужваме адекватно”, обясни ръководителят на проекта Велина Георгиева. Тя даде пример с множеството планове на новообразувани имоти във варненските местности, които са от компетенцията на областната администрация.

Руснаците са едни от основните играчи на пазара на недвижими имоти в България. По тази причина улесняването на комуникацията с тях ще помогне на инвестиционния процес, отчитат от областната администрация. Езикът на Пушкин няма да учат всички 45 служители на администрацията, а само тези, които в работата си биха могли да се срещнат с рускоговорещи.

Отделно ще се проведе обучение и по новостите в Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки. Предвиждат се и курсове по комуникация и презентативни умения, които ще помогнат на чиновниците да общуват с гражданите по-добре. Проектът трябва да приключи до средата на февруари 2015 г., но има възможност срокът да бъде удължен с два месеца. Всеки чиновник ще получи съответния сертификат, който се полага след завършения от него курс.

“Аз съм учуден, че до момента администрацията не е участвала в европрограми. Това трябва да е първостепенна задача пред всеки областен управител, защото повишаването на квалификацията е един от малкото инструменти за задържане на качествените кадри при това неатрактивно заплащане”, коментира губернаторът на Варна Стоян Пасев, който бе назначен от служебното правителство.

Според него за следващия програмен период трябва да се търси всяка възможност за участие в европроекти, дори да става въпрос за партньорство към други бенефициенти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1278 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини