Полярният студ идва с болести

  • 21 октомври 2014 07:15

  • 7867
  • 1
Полярният студ идва с болести
©

Студ от полярните области на Атлантическия океан ще нахлуе у нас в сряда от северозапад и в петък температурите ще паднат до минус 1°. При рязко застудяване, каквото ни очаква след днешните до 26°, вирусите се активират и разболяват все повече хора, обясни пред д-р Ангел Кунчен, главен държавен здравен инспектор пред "Труд".

Според последната справка на центъра по заразни и паразитни болести (към 19 октомври) най-много болни има в областите Стара Загора, Габрово, Плевен и Ловеч. Там болните са съответно 138 души на всеки десет хиляди от населението, 131 на десет хиляди, 111 и 103-ма.

"В момента циркулират типичните за сезона есенни инфекции", каза още д-р Кунчев. При хората в активна възраст обаче, които подценят заразата и се самолекуват, се стига до усложнения като пневмония. "Често причинителят е такъв, че е резистентен към някои антибиотици", коментираха джипита от София.

Най-важното е, веднага щом се почувствате зле, да отидете при личния лекар, а не да се влошавате и в същото време да заразявате околните, категорични са лекарите.

Грип в Европа все още няма, но продължават да са актуални ентероколитите, заради които седмично помощ търсят близо 400 българи. От началото на годината чревните вируси са поразили 16 159 души, а за същия период м.г. са били 15 910.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7867 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.26 | 09:57

1
Ами Болен Лидери в Фокуса лидерската ако се отиде в Москва болести няма да има.

Добави коментар

Водещи новини