Пламен Димитров: България се нуждае час по-скоро от правителство

  • 20 октомври 2014 17:06

  • 1424
  • 4
Пламен Димитров: България се нуждае час по-скоро от правителство
©

КНСБ уверено смята, че България се нуждае час по-скоро от правителство. Това заяви президентът на синдикалната конфедерация Пламен Димитров на пресконференция в Благоевград, в която участваха и вицепрезидентите на КНСБ Чавдар Христов, Валентин Никифоров и Николай Ненков.

Вариантът "предсрочни избори" за нас е лош и от икономическа гледна точка, и от социална, час по-скоро ни е нужно правителство, което да направи три неща, извън големите приоритети, които има държавата, каза Димитров. Той посочи на първо място проблемът с КТБ. По думите му очевидно има удар по банковата система с отражение и в реалната икономика. Над 100 хиляди души страдат, толкова са заетите в предприятия, учреждения, които имат нещо общо с КТБ, каза президентът на КНСБ.

Сред най-засегнатите той посочи военнопромишления комплекс - 25 хиляди души, работещи там, пряко страдали, заради неизплатени или забавени заплати, липса на поръчки, престои. Първото нещо, което трябва да направи правителството, по думите на Димитров е да актуализира бюджетът, "но не защото трябва да извадим пари от него за КТБ, а защото трябва да има пари за системите, да завършат последното тримесечие".

Президентът на КНСБ уточни, че става дума за социалните системи, както и за всички бюджетни системи, които са силно недофинансирани.

Октомври завършва, ноември идва, нашите прогнози са, че ако няма актуализация на бюджета, в много от министерствата, агенции, служби, културни институти, домове за възрастни хора, всичко, което се финансира от бюджета, ще се изпадне в невъзможност да се плащат заплати, най-вероятно точно преди Коледа или в последните седмици на тази година, заяви синдикалистът. Другият "горещ картоф" според Пламен Димитров, са проблемите в енергетиката, които също изискват спешни мерки.

"Цената на тока, както някои ни обясняват, че през нея сме щели да стабилизираме системата, е път за никъде", коментира той. Новото правителство според президента на КНСБ трябва да намери също смислени мерки за борба с дефлацията. "За нас е много важно да не допуснем и нови човешки трагедии", каза още Димитров, акцентирайки и върху готовността за справяне с природни бедствия в началото на есенно-зимния сезон.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1424 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ОРЕШАРСКИ

2014.10.24 | 07:59

4
КАКВО ПРАВИТЕЛСТВО, КАТО НА БСП,ДПС И АТАКА ЛИ?

2014.10.20 | 20:53

1
Я да караме без правителство.Работата пък може и да се оправи.До сега като имаше,нищо хубаво не се случи.
уточнение

2014.10.21 | 06:07

3
Христо Ботев: "Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие срещу свободата на човечеството."

2014.10.20 | 21:17

2
Hranilkata vi e niama-dolno mekere !V koia 4astna firma vi ima !

Добави коментар

Водещи новини