Пускат шамандури със слънчеви панели по Дунав

  • 20 октомври 2014 14:54

  • 958
  • 0
Пускат шамандури със слънчеви панели по Дунав
© Булфото

Слънчеви панели ще захранват новите плаващи знаци в Дунав, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в Русе инж. Павлин Цонев, цитиран от Радио Шумен.

Слънчевите панели ще захранват електрониката на оборудването на шамандурите, което ще гарантира точно позициониране на навигационния знак чрез джипиес.

В същото време буйовете ще дават информация в реално време къде точно се намират, какво е състоянието на лампата и батериите.

Плаващите знаци ще могат да се изобразяват и на електронните карти. Така те ще бъдат следени в Агенцията, но и в реално време ще маркират пътя на корабите.

Ще бъдат изработени 160 светещи плаващи знаци, които ще бъдат поставени в българския участък на Дунав, от Силистра до Сомовит. 80 от шамандурите ще светят в червено, а останалите – в зелено.

Шамандурите се изработват по проект на стойност 1,1 млн. лв. на Оперативна програма „Транспорт“. До края на май 2015 година целият проект трябва да бъде завършен. Той включва и функциониращите вече 9 нови хидрометрични и метеорологични станции по Дунав, а цялата информация от тях се предава онлайн до Агенцията за поддържане на плавателния път.

Последвайте канала на

958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини