Два потенциално опасни язовира в Добричка област

  • 20 октомври 2014 14:10

  • 2651
  • 0
Два потенциално опасни язовира в Добричка област
©

Два язовира в Добричка област са потенциално опасни, по информация на пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Това са язовир „Одринци” и язовир „Малка Смолница”.

Напоителни системи” ЕАД – Клон Черно море, стопанисва още три язовира в областта. Това са „Златия” в община Добричка, два в община Крушари – язовирите „Абрит” и „Залдапа”, предаде Фокус.

Язовир „Малка Смолница” е в задоволително състояние, са показали проверки. Язовирите „Златия” и „Абрит” са трайно сухи, т.е. те не се завиряват. „Одринци” и „Малка Смолница” са определени като потенциално опасни по класификация на МВР. Те се проверяват два пъти годишно от комисия, назначена със заповед на областния управител на Добрич.

Комисията се председателства от представител на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - ОД „ПБЗН” в Добрич. Язовир „Залдапа” също се наблюдава от тази комисия, но той не е потенциално опасен, тъй като при скъсване на стената водите от него ще се събират в чашата на язовир „Абрит”, според специалистите.

Текущата поддръжка на съоръженията обхваща дейности, залегнали в инструкциите за експлоатация им.

Предвидените дейности по експлоатацията на язовирите през есенно-зимния сезон включват зазимяване на спирателните кранове на всички основни изпускатели - изходните шахти до 30 ноември. Предвидено е също осигуряване на подходящи материално-битови условия на изпълнителския състав за поддържане и наблюдения на съоръженията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини