Спасението е V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни проф. Тасев

  • 20 октомври 2014 09:57

  • 1399
  • 0
Спасението е V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни проф. Тасев
©

Няма нищо обезпокоително. Очевидно е грешка на ПР-а на АЕЦ "Козлодуй". Трябваше да се обясни простичко, че това са плащания за текущата реконструкция на V и VI блок с оглед удължаване на живота им. Тези мощности са много важни за нашата енергетика.

Това заяви в сутрешния блок на TV7 енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод излязлата в късните часове на петъчния ден новина, че АЕЦ "Козлодуй" превела 7 млн. лв. на "Уестингхаус" с намек, че най-вероятно преводът е направен за VII блок на централата.

Тасев поясни, че реакторите имат високотехнологична компютърна система за управление, а плащането е по сключен договор с "Уестингхаус" още миналата година.

"АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 16 млрд. KWh електроенергия на година, които са почти 1 млрд. лв. приходи. Ако не се вземат мерки за безопасност, може да се стигне до тежки аварии и понижена ефективност", по думите му.

Според него ненужно се сатанизира "Уестингхаус", което присъства на нашия пазар от 15 години. "Има взаимно проникване на западните и източните технологии в ядрената енергетика, което може би е гарант за безопасност", категоричен е Тасев.

Той припомни, че всички политици и експерти са категорично единни по темата, че трябва да се удължи живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". "Това е нашето спасение", убеден е и Атанас Тасев.

Последвайте канала на

1399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини