Русия: Спасихме Украйна и ЕС от газов глад

  • 20 октомври 2014 09:47

  • 1344
  • 0
Русия: Спасихме Украйна и ЕС от газов глад
© gettyimages

В кулоарите на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), състоял се в Милано, президентите на Русия и на Украйна определиха основните условия в бъдещия газов договор за зимата. Москва обаче няма да дава нищо на кредит. Сега Украйна търси пари; източник на средства може да стане Международният валутен фонд, пише "Росийская газета".

Официозът обобщава по този начин преговорите в края на миналата седмица, когато "газовият въпрос" бе обсъден в Милано на двустранна среща между руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, както и в двустранни и многостранни разговори между ръководители на ред държави, участвали във форума. Русия спаси Украйна и ЕС от "газов глад" през идващата зима, заключава "Московский комсомолец".

Руските доставки обаче ще бъдат подновени, чак когато Киев започне да плаща за доставения вече газ, а Украйна все тъй не признава натрупания дълг - при все че според Путин Русия е готова да го преизчисли с отстъпка от 100 долара за 1000 кубика, отбелязва "РБК дейли". Същевременно "Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и европейските му колеги потвърдиха на лидерската среща в Милано разногласията си по украинската криза. Според експерти, политически, а не газови договорки може да има само след парламентарните избори в Украйна" на 26 октомври, добавя изданието.

Въпреки всички провокации нестабилният мир в Източна Украйна все още е факт, посочва "Новие известия". Според президента Порошенко украинската делегация в Милано като цяло е изпълнила набелязаните задачи. "Украйна пристигна там с много важна цел - да запазим мира. Не биваше в никой случай да дадем възможност за преразглеждане на договореностите от Минск и стабилния мирен процес", цитира всекидневникът интервю на украинския лидер пред местни телевизии в събота. По думите на Порошенко европейските лидери са демонстрирали, че подкрепят изцяло Украйна.

През изтеклото денонощие обаче силите на Киев, участващи в антитерористичната операция срещу сепаратистите, са били обстреляни над 50 пъти, включително с реактивни системи "Град". Не стихва и стрелбата в отцепнически Донецк, където според местните власти има ранени и загинали, става ясно от материала. Според жител на Луганск - също в сепаратистката зона, тамошните управници "карат всички да разчистват и възстановяват града", не се плащат заплати, а понякога, "за да не умрем от глад, раздават войнишки дажби, консерви, дето и котките не ги ядат". Въоръжени сепаратисти "национализирали" в своя полза имоти на граждани.

Има обаче резултати "и от такова примирие", коментира "Новие известия". В Киев се завърнали в кратки отпуски мнозина бойци - участници в силовата операция срещу сепаратистите, мобилизирани още през април. "Не гледам новини. Търся си топли обувки за зимата и непромокаемо яке", заявил за вестника един от тях. Отказал да говори "за ротация, демобилизация и за предстоящите избори". "Засега виждаме само политически маневри. За договореностите се съди по резултати, а такива няма", коментира пред "Независимая газета" украинският политолог Сергий Таран. Според него позитивен сигнал би станало евентуалното изтегляне на всички руски военни от Украйна и възможността Киев твърдо да контролира границата с Русия.

Така смята и неназован в материала офицер от доброволчески батальон на Киев, сражавал се в Източна Украйна. "Да се махнат руските войски и най-важното, руската техника и оръжията. На онези, които се наричат опълченци, нека им се предложи да сложат оръжие и да се предадат. Срещу другите да проведем истинска антитерористична операция. Тогава до две седмици ще може да сложим ред в Донбас, та хората да живеят спокойно и мирно", казва той.

Според украински експерти екипът на Порошенко е трябвало да издейства в Милано от Русия да признае, че има войски на украинска територия, и че влияе върху лидерите на т. нар. народни републики в Донецк и Луганск. Без да стане това, преговорите се превърнаха в имитация на дейност, смята политологът Александър Палий. "Руската страна имитира истински диалог, за да отслаби натиска на Запада върху Русия. А през това време руските марионетки в Донбас смятат да превземат с военни действия от Украйна цялата територия на Донецка и Луганска област", казва той.

Интригата не е в това какво искат сепаратистите, "нито в това какво говори и мисли Владимир Путин", заявява Сергий Таран. "За нас е най-важно какво прави украинската власт, как използва времето на това примирие. Посоките са две - укрепване на отбранителната способност на държавата и икономически реформи. И от това зависи как ще се реши ситуацията в Донбас", добавя експертът.

Последвайте канала на

БТА
1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини