Фелдшер отива на съд за смърт на жена

  • 20 октомври 2014 06:59

  • 1220
  • 1
Фелдшер отива на съд за смърт на жена
©

Фелдшер от Бърза помощ отива на подсъдимата скамейка заради смъртта на Василка Монева от Сопот.

Атанас Мурджев е обвинен от окръжната прокуратура в Пловдив в немарливо изпълнение на служебните си задължения, съобщиха оттам. Според обвинителния акт, който е внесен в съда за насрочване на дата на процеса, той не е направил ЕКГ на пациентката и не я е откарал в болница. Тези му действия довели няколко часа по-късно до смъртта на пациентката. Заключенията за това са на петорна съдебно-медицинска експертиза, пише в. Монитор.

Вещите лица са категорични, че ако Василка е била получила адекватна медицинска помощ, е можела да оцелее. Според експертизата им „най-вероятната причина за смъртта на Василка Монева е ритмогенно камерно мъждене, вследствие на пълна оклузия на магистрален коронарен път”. Специалистите считат, че диагнозата на пациентката от фелдшера „невралгия интеркосталис” е неправилна. Тя е трябвало да бъде поставена едва след като бъдат изключени абсолютно всички останали заболявания на органите в гръдния кош.

Починалата Василка живеела сама с малолетния си внук в Сопот, когато на 10 юли 2013 г. около 14 часа се почувствала зле и първо се обадила на сестра си. Казала й, че има силни болки в гърдите, лявата ръка и отзад по средата на гърба. Сестрата се обадила на 112 и повикала Бърза помощ, след което по най-бързия начин се придвижила до дома на Василка. Дошла линейката с фелдшера, който прегледал пациентката, която му казала, че дори въздух не може да си поеме от болки. Във фиша за спешна помощ той написал, че пациентката страда от главоболие и световъртеж, бил й инжекция аналгин и си тръгнал.

Болките на Василка отшумели за малко, но същата вечер тя се почувствала много зле. Внукът й отишъл при съседки, които видели, че Василка е в безсъзнание и устните й са посинели. В отишлата на адреса линейка този път имало лекарка. Тя се опитала да реанимира пациентката, но безуспешно. При разпитите в хода на досъдебното производство обвиняемият фелдшер твърдял, че Василка е отказала да бъде откарана в болница, което обаче не било записано никъде. Той не се е признал за виновен и ще се бори да докаже невинността си в съда.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.21 | 20:27

1
Pri sarde4ni problemi,nikoga ne pijte analgin!

Добави коментар

Водещи новини