Пускат 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • 20 октомври 2014 06:38

  • 1322
  • 0
Пускат 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"
©

Пускат в експлоатация VI блок на АЕЦ "Козлодуй" днес след презареждане със свежо ядрено гориво, пише в. "Стандарт", цитирайки ядрен експерт.

След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и получено одобрение от председателя й блокът ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. По време на презареждането на реактора беше извършен и плановият годишен ремонт и профилактика на оборудването и системите му. 1000-мегаватовата мощност на "Първа атомна" бе спряна за плановия годишен ремонт в 01.30 часа на 13 септември. През тези 37 дни V енергоблок на "Козлодуй" работеше със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), напомниха от централата. Шест месеца по-рано, на 20 април, за презареждане и планов ремонт бе спрян и V блок. По време на престоя му бяха изпълнени и мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. Пети блок бе включен в паралел с мрежата на 25 май.

Лицензите за експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат съответно през 2017 и 2019 година, напомниха от АЯР. В изпълнение на мерките за удължаване на живота им, в края на седмицата АЕЦ "Козлодуй" преведе над 7 млн. лв. на "Уестингхаус eнерджи систъм" за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус на V и VI блок. Плащането бе извършено по договор с щатската компания на обща стойност 15.995 млн. долара, подписан на 8 ноември 2013 г. Плащането няма нищо общо с акционерното споразумение с друга компания - "Уестингхаус електрик къмпани", за изграждане на VII блок на площадката АЕЦ "Козлодуй", коментираха от АЕЦ "Козлодуй" и от Министерството на икономиката и енергетиката.

За удължаване срока на експлоатация на V блок "Първа атомна" подписа на 8 октомври договор с руско-френски консорциум, в който влизат "Концерн Росенергоатом", "Росатом сервис" и Electricite de France (EDF).

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини