Образователна реформа - училището излиза от класната стая

  • 19 октомври 2014 15:00

  • 2600
  • 3
Образователна реформа - училището излиза от класната стая
©

Поне един път в седмицата учениците да учат уроците извън училището - това предложение е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България", който е изработен от учени на БАН, индустриалци, експерти и политици от различни партии, съобщи председателят на академията Стефан Воденичаров пред "Труд".

Очаква се промяната да е част от предложенията за нов закон за училищата. Причината - интересът на децата към образованието непрекъснато намаляване.

Днешните поколение са много по-информирани, откриват света по различен начин, в сравнение с този от преди 60-70 години, а училището не се е променило и преподава по старата система, пише в документа. „Свободният" ден е само част от мерките за връщане на този интерес. Уроците ще се изнасят във фирми, музеи, научни институти, открити пространства. Практика, която от години се предлага в останалите европейски образователни модели.

Другата предлагана промяна е да се намали лятната ваканция. Този въпрос се дискутира от няколко години. Това, че нашите деца учат по-малко от връстниците си от Европа и САЩ, ги прави не конкурентноспособни или им коства повече усилия, за да се адаптират на световния пазар в сравнение с връстниците им зад граница. Идеята е да има повече и по-кратки почивките в учебната година за сметка на 3-те месеца лятна отмора.

В увеличеното време за учене пък ще се сложат повече часове по математика и природни науки. Една от причината за намаляването на компетентностите на пазара на работната сила е липсата на знания в тези области.

Според PISA-2012 по математическа грамотност нашите 15-годишни ученици са на последно място в сравнение с европейските си връстници. 20 на сто от тях са дори под първото, най-ниско равнище на грамотност, а само 0,7 на сто са на шесто ниво или сред отличниците. За сравнение по този показател средната стойност на останалите ученици от ЕС е 3,3 на сто.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2600 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
....

2014.11.20 | 21:00

3
Намалете им ваканциите максимално, после защо нямат желание за учене... Живота минава в учене и работа. А защо не се замислят колко излишни неща се учат в училище? А като споменаха Европа и Америка - техните училища нямат ли зали с музикални инструменти, различни видове спорт - безплатни от училището? Тук не ти дават да пипнеш прашното пияно в кабинета по музика. Та да дойдем на темата - Не смятам, че ученето навън ще повдигне интереса.

2014.11.02 | 14:18

2
Въпросът с ваканциите,трябва да се съобрази с климатичните условия в България.При температури над 30 градуса,учениците в Еропа се освобождават от учебни занятия!

2014.10.20 | 10:19

1
Hitzefrei ,(Hitzeferien)

Добави коментар

Водещи новини