Комета се приближава максимално до Марс

  • 19 октомври 2014 14:47

  • 2173
  • 0
Комета се приближава максимално до Марс
© Getty Images/Guliver

Кометата Сайдинг спринг се приближава максимално близо до Марс - само на 140 000 километра и учените от НАСА възнамеряват да получат максимум информация за нея, съобщава агенция ТАСС, цитирано от БТА.

Небесното тяло ще прелети със скорост 56 километра в секунда и най-близо до Червената планета ще премине в 21.27 часа българско време.

Учените от НАСА определиха това приближаване като "космически подарък", тъй като те ще имат уникалната възможност да съберат голям обем информация за кометата и въздействието й върху марсианската атмосфера.

Преминаването на небесното тяло ще бъде проследено от няколко апарата, намиращи се в марсианска орбита, от марсоходите "Кюриосити" и "Опортюнити", които продължават своето пътешествие на Червената планета. В изследванията ще се включат и знаменитият космически телескоп "Хабъл", както и наземни астрономически обсерватории.

Счита се, че това небесно тяло идва от Облака на Оорт - сферична област в периферията на Слънчевата система. Тази е първата пристигаща от там комета, която ще може да бъде изучена отблизо с помощта на космически апарати. Разстоянието й до Марс днес ще бъде три пъти по-малко, отколкото е отстоянието на Луната до Земята и десет пъти по-малко от максималното приближаване до нашата планета на всички известни досега комети.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини