Учени: Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжкия мозък, отколкото за женския

  • 19 октомври 2014 14:35

  • 4086
  • 1
Учени: Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжкия мозък, отколкото за женския
©

Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжкия мозък, отколкото за женския, сочи американско изследване с мишки, съобщи Ей Би Си, цитирано от БТА.

Учени от медицинския център на университета на Тексас започнали изследването, защото предишен експеримент само с мъжки екземпляри установил, че възпалението в хипоталамуса - тази част от мозъка, която контролира енергийния баланс, се причинява от палмитиновата киселина. Това е наситена мастна киселина от палмовото масло, млечните продукти и месото. Тя е много характерна за мазната храна. Учените искали да проверят дали установеното е валидно и за женските.

След 16 седмици мазна храна, мъжките мишки показали маркери за възпаление в мозъка, но не и женските. Освен това мъжките по-често развивали непоносимост към глюкоза и нарушена сърдечна дейност.

Мазната храна причинява възпаление в мозъка на мъжките екземпляри, докато женските сякаш са предпазени, благодарение на естрогена. Екипът успял да докаже, че вид естрогенен рецептор защитава женския мозък от възпаление.

Резултатите съответстват на факта, че жените преди менопауза, които са с високи нива естроген, страдат много по-малко от мъжете от вредните последици от затлъстяването - диабет и сърдечносъдови заболявания. След като влязат в менопауза обаче, жените повече не са защитени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4086 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.03 | 10:57

1
Вредни са ако имаш мозък ако нямаш като американците не само не са вредни ами са и задължителни!

Добави коментар

Водещи новини